Voorkeur; Theater

DE KUS VAN DE SPINVROUW Bij Het Zuidelijk Toneel regisseert Dora van der Groen Johan van Assche en Steven van Watermeulen: twee prachtige acteurs in een stuk van Manuel Puig. Valentín en Molina, de een marxist, de ander mietje, lijken niet bij elkaar te passen, maar in de gevangeniscel die zij moeten delen overwint de tederheid. 16, 17 mrt Breda Chassé Theater, 18 mrt Deventer De Leeuwenbrug, 19 mrt Delft Theater De Veste.

IK HEB 'T MET 'M GEDAAN De Brit Derek Goldby regisseert bij het Noord Nederlands Toneel een drama van zijn landgenoot Kevin Elyot - door Gerardjan Rijnders vertaald naar een Amsterdams nichtenmilieu. Lachbevorderend zijn de vele misverstanden en de snelle one-liners, maar in wezen is deze komedie het tragische relaas van aids, ontrouw, onvervulde liefdes en onaffe levens. 13 mrt Drachten De Lawei, 14 mrt Amersfoort Onze Lieve Vrouw, 17 t/m 19 mrt Amsterdam Bellevue.

MRS. EINSTEIN GOES EUROPE De zanggroep Mrs. Einstein, die vorig jaar weinig indruk maakte op het Eurovisie Songfestival, neemt vrolijk revanche met vocaal vernuft en vertier in het teken van die afgang. 13 mrt Breda Chassé Theater, 14 mrt Spijkenisse De Stoep.

KALM AAN EN RAP EEN BEETJE Herman Finkers over de onthaasting: een spervuur van droogkomische grappen waarin heel af en toe iets van ernst doorschemert. 13, 14 maart Cuijk Streekschouwburg, 17 t/m 19 maart Winterswijk Cultureel Centrum.

MOJO Snelle komedie van Jez Butterworth gesitueerd in een Londense dansclub. Een popster is de inzet van een obscuur mensenhandeltje. Vijf jongens proberen elk hun graantje mee te pikken en laten per ongeluk enig bloed vloeien. Koos Terpstra regisseert; Cees Geel, Rogier in 't Hout, Geert Lageveen, Frank Lammers en Leopold Witte spelen. 13 t/m 15 mrt Rotterdam Nighttown, 18, 19 mrt Leiden Lak Theater.

RITTER, DENE, VOSS Beroemd stuk van Thomas Bernhard in de regie van Aus Greidanus met een prachtig toneelbeeld van André Joosten dat fungeert als vierde acteur naast Sacha Bulthuis,Çanci Geraedts en Hubert Fermin. De titelpersonages zijn vernoemd naar werkelijke acteurs die de eerste enscenering, in Wenen, speelden. Het spel van de Appel-acteurs is zowel fictie als werkelijkheid. 13, 14 mrt Den Haag Appeltheater.

NILSSON Bezienswaardig muziektheater over de geheimzinnige Amerikaanse popzanger Harry Nilsson, met Bill van Dijk als rockend middelpunt. T/m 19 mrt Amsterdam Voormalig VOC Werktheater.

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK Will van Kralingen speelt de rol van haar leven in een drama over lafheid en moed, kleinheid en grootse overgave. Haar toneelpartner is Edwin de Vries; voor regie en bewerking van Ingmar Bergmans tekst zorgde Lodewijk de Boer. 13 mrt Barendrecht Het Kruispunt, 17 mrt Maastricht Theater a/h Vrijthof, 19 mrt Hilversum Theater Gooiland.

EN VERDER Split Minder spektakel, maar weer veel mooie effecten in de nieuwe show van Mini & Maxi. 13 t/m 16 mrt Utrecht Stadsschouwburg; De Trullenhoedster Charmante familievoorstelling van Opus One, over Ollie B. Bommel, Tom Poes en de verleidelijke trullenhoedster die half Rommeldam het hoofd op hol brengt. 13 mrt Middelburg Stadsschouwburg, 14 mrt Goes Prins van Oranje, 15 mrt Rotterdam Zuidplein, 18 mrt Veenendaal De Lampegiet, 19 mrt Spijkenisse De Stoep; Ontkoppelde hitte Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs in een geöliede komedie van Paul Haenen, met verrassende verwikkelingen en hoog oplaaiende hartstochten. 13 mrt Den Helder De Kampanje, 14 mrt Alphen a/d Rijn Parktheater, 18 mrt Leiden Schouwburg, 19 mrt Winschoten De Klinker; Mannen van de wereld Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 13 mrt Roermond Centrum van de Kunsten, 14 mrt Helmond 't Speelhuis, 19 mrt Emmeloord 't Voorhuys; Waar waren we gebleven Luchthartige rentree van Paul van Vliet met een nieuw typetje als hilarische voltreffer. 13 t/m 19 mrt Rotterdam Luxor.

*www.africaserver.nl