Voorkeur; Muziek

MASTERCLASSES WHITE EN HOLL De fameuze bas/bariton Willard White, die vele malen optrad bij de Nederlandse Opera en daar deze maand verschillende rollen zingt in Strawinsky's Oedipus Rex, geeft 15 mrt 14u een voor het publiek toegankelijke masterclass aan vier getalenteerde jonge zangers in de Amsterdamse Vondelkerk, Vondelstraat 120.

De bas Robert Holl en de pianist Rudolf Jansen geven van 17 t/m 20 mrt elke dag om 14 en 19u een openbaar toegankelijke masterclass in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Het slotconcert door duo's èn de docenten vindt plaats op 21 mrt 20u15.

MATTHÄUS PASSION Het Limburgs Symphonie Orkest geeft mmv het Praags Kamerkoor, het Jeugdkoor Cantarella en solisten uitvoeringen van de Matthäus Passion van Bach: 12 mrt 19u30 Theater aan het Vrijthof, Maastricht; 13 mrt 19u30 Stadsschouwburg Heerlen; 15 mrt 14u30 Stadsschouwburg Sittard.

Het Holland Boys Choir en Baroque Orchestra voeren olv Pieter Jan Leusink de Matthäus Passion van Bach uit: 17 mrt Grote Kerk Almelo; 19 mrt 19u Grote Kerk Elburg; 21 mrt 18u30 St. Jacob Den Bosch; 23 mrt 19u30 Doelen Rotterdam; 25 mrt 19u30 Concertgebouw Amsterdam.

ALMA MAHLER In de serie portretten van David Kuyken is er na de dichter Heine en de criticus Hanslick nu een portret van 'de echtgenote': de componiste Alma Mahler. Liederen van haar en Zemlinsky, het Strijkkwartet nr 1 van Pfitzner en Pierrot Lunaire worden uitgevoerd op 19 mrt 20u15 in muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven; 20 mrt 20u15 De Rode Hoed Amsterdam; 21 mrt 20u15 Vredenburg Utrecht; 22 mrt 14u30 Diligentia Den Haag.

HORACE TAPSCOTT De Amerikaanse jazzpianist Horace Tapscott heeft geweldig grote handen en een daverend toucher. Met alleen contrabassist Roberto Miranda naast zich houdt hij zich wellicht een tikje in. 12 mrt BIMhuis Amsterdam, 13 mrt Grand Theatre Groningen, 14 mrt SJU Jazzpodium Utrecht, 16 mrt Wilhelmina Eindhoven, 18 mrt De Singel Antwerpen.

VOGELKWARTET Een niet alledaagse bezetting; Tjitze Vogel (contrabas), Jasper le Clercq (viool), Joost Swinkels (trombone) en Lothar Ohlmeier (rieten) speelt een al even on-alledaags repertoire met eigen composities 13 mrt Paradox Tilburg, 15 mrt Compagnonsfeart Lippenhuizen (16u), 21 mrt Artishock Soest, 22 mrt De Ponteneur Amsterdam, 23 mrt Wilhelmina Eindhoven.

SHANE MACGOWAN Het wandelende wijnglas van The Pogues houdt zich dankzij de microfoonstandaard staande als solo-artiest. 13 mrt Nighttown, Rotterdam, 14 mrt Noorderligt, Tilburg, 15 mrt Melkweg, Amsterdam.

DE KAST De krullenkop van de regiopop uit Friesland komt naar buiten. 15 mrt Musis Sacrum, Arnhem, 19 mrt Parade, Den Bosch, 22 mrt Oosterpoort, Groningen, 25 mrt Meerpaal, Dronten, 26 mrt Vredenburg, Utrecht, 29 mrt Noorderligt, Tilburg, 1 april Paradiso, Amsterdam, 3 april Nighttown, Rotterdam.

SQUIRREL NUT ZIPPERS Jazzfolk in jaren dertig-verpakking. 16 mrt Melkweg, Amsterdam.

CORNERSHOP Aziatische pop uit Engeland; was George Harrison dan toch zijn tijd vooruit? 17 mrt Effenaar, Eindhoven, 18 mrt Melkweg Max, Amsterdam.