Voorkeur; Musea

NL Hoewel het vermoedelijk niet de bedoeling van de samenstellers was, is NL vooral een parade van succesvolle kunstenaars. Sterker nog, alle Nederlandse 'dertigers' die de afgelopen jaren doorbraken in het buitenland zijn aanwezig; de enige die eigenlijk ontbreekt is Inez van Lamsweerde. Een paar tendenzen zijn er wel te bespeuren: abstractie is zo goed als taboe en ook valt op dat de helft van de deelnemers ten minste één video exposeert. Voor het overige is NL vooral een 'best off' in de verschillende genres. Tentoonstelling NL. met o.a. Atelier van Lieshout, Tiong Ang, Karin Arink, Erzsébet Baerveldt, Rineke Dijkstra, Job Koelewijn, Mark Manders, Marc Mulders, Marijke van Warmerdam t/m 12 april in het Van Abbemuseum, Vonderweg 1, Eindhoven.

KIKI LAMERS De kleuren roze en grijs domineren de zalen van het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, waar Kiki Lamers (Nijmegen, 1964) haar schilderijen uit de periode 1992-1997 laat zien. In Arnhem zijn voornamelijk schilderijen te zien waarvoor de jonge kinderen van haar vrienden model hebben gestaan. De kinderportretten van Kiki Lamers zijn allesbehalve zoetsappig of sentimenteel. Ze tonen kinderen in hun ware gedaantes: als verleiders, komieken, aandachttrekkers en als kleine volwassenen. Het is bijna angstaanjagend om door de museumzalen te lopen, omringd door de indringende blikken van baby's, peuters en kleuters. Het zijn geen wezens van vlees en bloed, deze door Lamers geschilderde kinderen. Kiki Lamers, Under your skin t/m 3 mei in Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. Di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

STUART DAVIS Lange tijd was Stuart Davis (1894-1964) in Europese ogen een wat marginale figuur: een Amerikaanse - iets te decoratieve - kubist. Kennelijk is de tijd nu rijp om hem, volkomen terecht, te beschouwen als een pre-Pop Art-kunstenaar, die mensen als Warhol, Rauschenberg, Rosenquist en vooral Roy Lichtenstein beïnvloedde. Het chronologisch gehangen overzicht met vijfenveertig schilderijen in de benedenzalen van het Stedelijk Museum brengt Davis' ontwikkeling goed in beeld: van een Van Gogh-epigoon tot een Roy Lichtenstein avant la lettre. Stuart Davis t/m 29 maart in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.

UTAGAWA KUNIYOSHI De Japanse houtsnijder Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) maakte tussen de acht- tot tienduizend ontwerpen voor illustratieve en autonome houtsneden. Geen poëtische landschappen, zoals die van zijn tijdgenoten Hiroshige en Hokusai, maar onverschrokken krijgslieden en guerrillastrijders. Hij laat ze met zwaarden, spiesen en pijlen en bogen gevechten aangaan met mafiosi en vooral met dieren: van slangen tot spinnen, van draken tot fantasievogels. Ook bezocht Kuniyoshi de toneelvoorstellingen van het Kabuki-theater, tekende mooie vrouwen en maakte 'puzzel-tekeningen', samengesteld uit menselijke lichamen. Helden en Goden, de Japanse prenten van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) t/m 5 april in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Van Gogh Museum, Amsterdam. Dag 10-17u.

EN VERDER Rondom Raphaël; grafiek en tekeningen 1480-1550 uit eigen bezit t/m 15 mrt in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Vorstelijk verzameld. De kunstcollectie van Frederik Hendrik en Amalia tot 29 maart in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag dag 10-17u; Chapeau, Chapeaux!, hoeden van 1650-1960 t/m 29 mrt in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.

Voor kunstamateurs die hun zelfgemaakte kunstvoorwerpen willen verkopen of exposeren is deze gids ook interessant. Opname kost ƒ 150 per jaar.