Voorkeur; Galerie

MERIJN BOLINK In de Amsterdamse boekhandel Art Book wordt 13 mrt om 18u de publicatie 'There must be a simple way to make everything clear' van kunstenaar Merijn Bolink gepresenteerd. Bolink is vooral bekend geworden om zijn inventieve ontleedkunst. Zo maakte hij van één piano twee piano's en gebruikte hij de veertien materialen van een kinderwagen om veertien nieuwe kleine kinderwagentjes in elkaar te knutselen. T/m 28 mrt is in de tentoonstellingsruimte van Art Book (van Baerlestraat 126) nieuw werk van Bolink te zien. Van 21 mrt t/m 25 april heeft Bolink een solopresentatie bij Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam.

FANG LIJUN Galeriehouder Rob Malasch van 'Serieuze Zaken' kwam in 1993 voor het eerst in aanraking met de schilderijen van de jonge Chinees Fang Lijun. Hij haalde het werk naar Nederland en kort daarna werden de schilderijen met de kale, gapende Chinezen wereldberoemd. De tentoonstelling 'The Amsterdam paintings' in Galerie Serieuze Zaken (Lauriergracht 96) toont schilderijen die Fang Lijun tijdens zijn verblijf aan de Rijksakademie in Amsterdam maakte. Hierin lijken kale Chinese mannen te verdrinken in grote zeeën met blauw of groen water. T/m 15 april, wo t/m za 12-18u. In het Stedelijk Museum van Amsterdam stelde Rob Malasch de tentoonstelling 'Fang Lijun, from Beijing to Amsterdam en Back Again' samen. Hier is t/m 13 april oud en nieuw werk van de Chinees te zien en wordt een video vertoond van de reis die Malasch naar China maakte.

MERINA BEEKMAN Met Oost-Indische inkt en witte acrylverf tekent Merina Beekman op papier of op fluweel. Fragmenten van islamitische architectuur, antieke beelden en uitheemse diersoorten herinneren aan verre reizen die de kunstenares heeft gemaakt. De tekeningen op fluweel lijken bijna sculpturen, wegens de uitgesneden vormen. Beelden en tekeningen van Merina Beekman zijn t/m 25 mrt te zien bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

SYNC De tentoonstelling 'SYNC - Maniacs of disappearance synchronized' in de foyer van de Pathé bioscoop aan het Schouwburgplein in Rotterdam bestaat uit video's van twintig Japanse en Nederlandse kunstenaars. De tentoonstelling schetst een beeld van de manier waarop de hedendaagse generatie Japanners omgaat met het medium video en de verschillen die er zijn met Nederlandse mediakunstenaars. Er is onder meer werk te zien van Manon de Boer, Peter Bogers, Taro Chiezo, Teiji Furihashi, Lydia Schouten en Noriko Umano. T/m 29 mrt, dag van 11-24u.

EN VERDER Recente schilderijen van Chris Newman zijn t/m 1 april te zien in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; W139 presenteert in de tentoonstelling 'Trifling Work' werk van Bob en Roberta Smith, Jane Bendix, Martin Walde, Voebe de Gruyter en David Burrows t/m 29 maart, Warmoesstraat 139, Amsterdam; Nieuwe schilderijen van Matthew Weinstein t/m 25 mrt bij Galerie Barbara Farber-Rob Jurka, Singel 28, Amsterdam; Schilderijen van de onlangs overleden kunstenares Diana Vandenberg zijn t/m 29 mrt te zien bij Smelik & Stokking Galleries, Noordeinde 150, Den Haag; Onno Dirker exposeert t/m 4 april in Stroom, Toussaintkade 55, Den Haag; De tentoonstelling 'Projecties' van Wineke van Muiswinkel bestaat uit films, video's en dia's die de ruimte manipuleren t/m 22 maart, Centrum Beeldende Kunst, Oude Haven 102, Nijmegen; Madeleine Berkhemer laat onder de titel 'I know you want to kill me' t/m 29 mrt video's en diaprojecties zien in De Vaalserberg, Witte de Withstraat 44, Rotterdam; Dwight Harold Marica, Juul Sadee, Eveline van Duyl, Ramses de Haas, Peter Morrens en Kees de Valk exposeren t/m 7 juni in de Watertoren Vlissingen/Oost-Souborg, Rijksweg A58.

Voor kunstamateurs die hun zelfgemaakte kunstvoorwerpen willen verkopen of exposeren is deze gids ook interessant. Opname kost ƒ 150 per jaar.