Voorkeur; Films

FELICE...FELICE Zoektocht naar verloren geliefde door een Italiaanse fotograaf in negentiende-eeuws Japan wordt een verheugende ode aan de film. Peter Delpeut gebruikte voor de exterieuren ingekleurde foto's uit de negentiende eeuw en bouwde de interieuren nauwgezet na in een Amsterdamse studio. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

THE GAME Uitgekiende, geraffineerde thriller over een schatrijke zakenman (Michael Douglas) die voor zijn verjaardag een uitnodiging cadeau krijgt om aan een geheimzinnig spel deel te nemen. Knipogend naar Hitchcock maakte de veelbelovende regisseur David Fincher een kille, maar intrigerende film over egoverlies en het plezier van een schijnwereld. Amsterdam: Tuschinski. Rotterdam: Lumière.

GORDEL VAN SMARAGD Tamelijk complete, gedramatiseerde kroniek van de tien jaar die voorafgingen aan de soevereiniteitsoverdracht aan de Indonesische regering (1939-1949). Regisseur en scenarist Orlow Seunke plaatst met allure de vanuit verschillende standpunten evenwichtig beschouwde geschiedenis op de voorgrond en maakt de emoties van zijn fictieve personages dienstbaar aan zijn didactische bedoelingen. Den Bosch: Filmtheater Jeroen. Assen: De Kolk.

HANA-BI Takeshi Kitano's zevende film toont de naar binnen gekeerde blik van een ex-rechercheur die zich op het criminele pad begeeft om met zijn stervende vrouw een laatste reis te maken en een invalide collega van schildersmateriaal te voorzien. Gewelddadige scènes voltrekken zich vaak in doffe stilte en worden afgewisseld met felgekleurde schilderijen, zonder dat er van gemakkelijke, banale contrasten gesproken kan worden. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

L.A. CONFIDENTIAL De bewerking van de bijna vijfhonderd pagina's tellende misdaadroman van James Ellroy door Curtis Hanson werd een overrompelend epos over corruptie in Los Angeles op gemeentelijk niveau. Terwijl drie rechercheurs ieder vanuit de eigen invalshoek aan de overval op een nachtrestaurant werken, speelt de volgens de traditie van de pulplectuur in sfeervolle morsigheid gedompelde stad der engelen de hoofdrol. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, Kriterion Theater/Studio K. Apeldoorn: Filmtheater Gigant. Heerenveen: Movieskoop. Leeuwarden: Harmonie. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Utrecht: Springhaver Theater. Venlo: Scéne.

PRISONERS OF THE MOUNTAINS (Check prisoner of prisoners) Door droge ironie en genuanceerd oog voor een eeuwenoude cultuurkloof gekenmerkt, in de verte door Tolstoj geïnspireerd avonturenverhaal uit de meest recente Russisch-Tsjetsjeense oorlog. Islamitisch dorpshoofd gijzelt twee Russische militairen om zijn zoon uit krijgsgevangenschap te ontzetten. Film van in Amerika wonende, Russische regisseur Sergei Bodrov werd voor een Oscar genomineerd. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Maastricht: Filmtheater Lumière.

THE SWEET HEREAFTER In sublieme, meeslepende beelden vertelt de Canadese regisseur Atom Egoyan een gelaagd verhaal over de kwetsbaarheid van ouders voor het verlies van hun kinderen. Een empathische advocaat (Ian Holm) tracht nabestaanden van slachtoffers van een schoolbusramp te bewegen tot het indienen van schadeclaims, terwijl hij zelf via de mobiele telefoon wanhopige gesprekken voert met zijn aan drugs verslaafde dochter. Tragisch, maar opbeurend monument voor veerkrachtige rouwvormen. In meer dan 10 theaters.

THE TANGO LESSON Voorbeeldig egodocument van de Britse Sally Potter, die zelf de hoofdrol speelt van een filmregisseur met het verlangen een virtuoze tangodanseres te worden, maar wel een die haar partners leidt. Buenos Aires, Parijs en Londen vormen de decors in zwart-wit van een moedig loflied op het recht virtuositeit na te streven, in de vorm van een tegendraadse musical. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Alfa, The Movies. Utrecht: Springhaver Theater.

TITANIC In duurste film aller tijden (meer dan 200 miljoen dollar) geeft regisseur-producent-scenarioschrijver James Cameron een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op slechts twee passagiers van de Titanic (Leonardo di Caprio en Kate Winslet), wier liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages maken van de ondergang in 1912 van de oceaanstomer een verbluffend schouwspel van drie uur, met de dimensies van een klassieke tragedie. In meer dan 91 theaters.

WESTERN Bevrijdende, open film over ontworteling en hunkeren naar een eigen plek heeft niets met een echte western te maken. In Bretonse road movie van Manuel Poirier trekken een Catalaan en een Rus langs 's heren wegen en beproeven hun charme in gevarieerde ontmoetingen met wel over huis en haard beschikkende dames. Innemende kleine film won in Cannes de juryprijs. Amsterdam: De Uitkijk en Rialto; Arnhem: Filmhuis; Den Haag; Haags Filmhuis; Nijmegen: Cinemariënburg; Rotterdam: Lantaren/Venster, Utrecht: 't Hoogt.

WILLIAM SHAKESPEARE'S ROMEO & JULIET In zijn tweede speelfilm en Hollywooddebuut verplaatst de Australische regisseur Baz Luhrmann de tragedie uit 1597 naar Verona Beach, een fictieve twintigste-eeuwse, katholieke en Latijns-Amerikaanse metropool. Romeo (Leonardo DiCaprio) en Julia (Claire Danes) beminnen elkaar ondanks de bendeoorlog tussen hun families. Het overrompelende visuele idioom van de film, meer 'Natural Born Killers' dan 'West Side Story', citeert videoclip, bidprentjes en de halve filmhistorie. Alkmaar: Provadja. Deventer: Filmhuis De Keizer. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Utrecht: City Theater / Movies.

Y AURA-T-IL DE LA NEIGE À NOËL? Tijdens het kijken naar het dromerige debuut van Sandrine Veysset over het harde leven op een Zuid-Franse boerderij wordt de kijker het achtste kind van een formidabele moeder die er al zeven heeft. Uitgelegd wordt er niets, maar wel gespeeld in hooi, gewerkt op het veld, en geknuffeld tussen de vale dekens. Amsterdam: Filmtheater Desmet. Groningen: Filmtheater Liga '68. Hoofddorp: Theater Het Oude Raadhuis.

EN VERDER The Hunt Zutphen: Filmtheater Luxor; Kolja (Kolya) Enschede: Filmtheater Concordia Cinema; Microcosmos, Le Peuple de l'Herbe Amsterdam: Filmtheater Desme