Voorhoeve sluit convenant; Nederlandse managers naar Koraal Specht

ROTTERDAM, 12 MAART. Minister Voorhoeve (Antilliaanse Zaken) en de (demissionaire) regering van de Nederlandse Antillen hebben gisteren in Willemstad op Curaçao een convenant getekend om het gevangeniswezen op de eilanden te verbeteren.

Beide partijen kwamen daarin onder meer overeen dat Nederland nog deze maand een interim-managementteam naar de Antillen stuurt. Oud-directeur gevangeniswezen van het ministerie van Justitie, K. Rook, zal tot dat team behoren.

Voorhoeve, die vanmiddag in Nederland terugkeert, is drie dagen op Curaçao geweest om met het kabinet-Pourier te praten over de problemen in Koraal Specht, de strafgevangenis op Cura. De minister deed dat op verzoek van de Tweede Kamer.

Een aantal Nederlandse parlementariërs bezocht vorige maand de gevangenis en concludeerde dat de toestand in twee van de zes afdelingen bijzonder verontrustend was. Het personeel durfde daar, wegens de bedreigingen, niet naar binnen te gaan. Aan de de gebouwen van Koraal Specht was recent wel het een en ander verbeterd, oordeelden de Tweede-Kamerleden. Minister Voorhoeve vond het gisteren, tijdens zijn bezoek aan de gevangenis, “bemoedigend” dat dertig zware criminelen die andere gevangenen terroriseerden, inmiddels in aparte cellen zijn gezet. De directie van de gevangenis besloot daartoe nadat er enkele weken geleden een gedetineerde was vermoord.

In het convenant staat verder dat er een interim-manager komt voor het gehele gevangeniswezen op de Antillen en een tijdelijk directeur voor Koraal Specht. Elke maand zullen zij aan Voorhoeve, de Antilliaanse premier Pourier en minister Atacho (Justitie) van hun voortgang verslag doen.

Voorts komt er een een onafhankelijke commissie van ziekenzorg, rechterlijke macht en advocatuur, die op de gang van zaken in het gevangeniswezen moet toezien.

Politici op Curaçao hebben de afgelopen dagen herhaaldelijk gezegd dat zij ongelukkig zijn met Nederlands toezicht.

De situatie in Koraal Specht is al jaren onhoudbaar. Het vervallen cellencomplex is in het begin van de jaren zestig gebouwd voor ongeveer driehonderd gedetineerden, maar er zitten momenteel bijna twee keer zo veel gevangenen. De organisatie is zwak en de bewaarders zijn slecht opgeleid of onervaren. Er zou corruptie heersen en er zijn gewelddadige opstanden geweest.