Verlies Zwitserse banken door fusie

ZÜRICH, 12 MAART. De Zwitserse banken Swiss Bank Corporation (SBC) en Union Bank of Switzerland (UBS) hebben vorig jaar verlies geleden als gevolg van voorzieningen voor de kosten van hun in december aangekondigde fusie. Exclusief die posten was sprake van forse winststijgingen.

UBS, de grootste van de twee, zag de winst met 60 procent stijgen tot 3 miljard frank (4,15 miljard gulden). Maar door voorzieningen van 4,2 miljard frank resulteerde onder de streep een nettoverlies van 129 miljoen frank. SBC raakte 248 miljoen frank in het rood. Tegenover een winststijging met 55 procent tot 2,1 miljard frank stonden voorzieningen van 2,8 miljard frank. De banken hadden bij de aankondiging van de fusie al laten weten dat 1997 verlies zou opleveren. De voorzieningen zijn bedoeld voor de financiering van een ingrijpende reorganisatie. De nieuwe combinatie, United Bank of Switzerland, wordt na de Japanse Bank of Tokyo-Mitsubishi de grootste bank ter wereld. (DPA, KRF)