Van Ommeren

Met het afhandelen van schepen in de haven (agentschappen), zeevaart, binnentankvaart en tankopslag heeft het Rotterdamse havenbedrijf Van Ommeren zijn fortuin gemaakt. Het van oorsprong bijna 160 jaar oude Nederlandse familiebedrijf is sinds 1947 genoteerd aan de beurs met momenteel 40 procent van de aandelen in buitenlandse handen. Nederlandse grootaandeelhouders zijn onder meer Delta Lloyd en ING.

De laatste van vier generaties Van Ommeren in de raad van bestuur was Philippus, die als hobby architectuur had en vanuit die bezigheid heeft hij zich ook beziggehouden met de bouw van het hoofdkantoor de Westerlaan, waar Van Ommeren nog steeds domicillie heeft. Het gebouw zelf is een aantal jaren geleden verkocht aan een Deens pensioenfonds. Van Ommeren besteedde de centen liever aan de operationele actviteiten. De financiering binnen het condern is altijd zo conservatief geweest dat de bouw van nieuwe schepen, zeker in het tijdperk dat de familie nog de scepter zwaaide over het bedrijf, vaak contant werd gefinancierd.

De tankterminals die Van Ommeren wereldwijd heeft opgezet vormen de ruggegraat van het bedrijf. De scheepvaartbelangen in de zeetankvaart zijn inmiddels ondergebracht in de Zweedse rederij Bröstroms waar Van Ommeren een 50 procent belang in heeft.

Van Ommeren fuseerde in 1987 met het handelshuis Ceteco, maar die fusie werd in 1992 alweer ontbonden. Van Ommeren-Ceteco (VOC) had het VOC van de 21ste eeuw moeten worden. Want evenals de illustere voorganger uit de Gouden Eeuw beschikte het bedrijf over opslagruimte, schepen en andere transportmogelijkheden. De activiteiten van beide bedrijven pasten echter totaal niet bij elkaar. Onder de nieuwe bestuursvoorzitteer Van den Driest werd afscheid genomen van Ceteco. “In de tankopslag heb je met kapitaalintensieve bedrijven en langetermijnplanning te maken”, zegt Van den Driest. “Bij de handel zit het geld vandaag hier en morgen daar.”

Ook van het wegvervoer heeft Van Ommeren afscheid genomen. Met het afstoten van het 49 procentsbelang in Intexo (distributiecentra voor medische producten en computers) heeft Van Ommeren inmiddels van vrijwel alle branchevreemde activiteiten afscheid genomen.

    • Marc Serné