Van Gaal pakt eerste prijs met Barcelona

ROTTERDAM, 12 MAART. In weerwil van alle kritiek die er dit seizoen op hem neerdaalde, heeft Louis van Gaal zijn eerste grote prijs gewonnen met FC Barcelona. In Dortmund kreeg de Amsterdammer de Europese Super Cup in handen, nadat het duel met Borussia in een gelijkspel (1-1) was geëindigd. De thuiswedstrijd in Nou Camp hadden de Spanjaarden met 2-0 gewonnen.

De Nederlandse kolonie in Catalonië kan dit seizoen nog twee prijzen veroveren: de beker én de landstitel. Barça speelt in de bekerfinale tegen Real Mallorca en in de competitie is de voorsprong op nummer twee Real Madrid riant te noemen: vijf punten en een wedstrijd minder gespeeld. Er zijn nog elf ronden te gaan in de Primera Division.

Van Gaal won met Ajax al eens de Super Cup door Real Zaragoza te verslaan. Zeven minuten heeft Borussia Dortmund gisteravond mogen dromen van de Super Cup. Toen scoorde Giovanni voor Barcelona in het Westfalen-stadion en was de tweestrijd tussen de Duitse winnaar van de Champions League en de Spaanse Europa Cup 2-houder nagenoeg beslist.

Hoe sterk Barcelona inmiddels is bleek vooral in het eerste deel. Met dezelfde spelers die zaterdag Real Madrid versloegen (3-0) overrompelde de formatie van Van Gaal Dortmund, de nummer tien van de Bundesliga, op alle fronten. Het kwaliteitsverschil moet meer dan schrijnend zijn geweest voor de Duitsers. Wonderbaarlijk was het dat het onderscheid bij de rust in slechts één treffer werd uitgedrukt.

Giovanni liep simpel tussen drie man door en tikte de bal beheerst langs doelman Klos. Dat betekende dat Dortmund ten minste vier keer zou moeten scoren om nog een kans te maken. Kennelijk zwaar aangeslagen raakten de Duitsers het overzicht volledig kwijt. Figo, Anderson en de imponerende Rivaldo hadden Barça al snel op grote voorsprong kunnen zetten. Door onzorgvuldigheid in de afwerking lieten ze dat na.

Vervolgens schakelden de Spanjaarden een tempo terug. Daardoor leek Dortmund na de hervatting nog enigszins gelijkwaardig. De Duitse landskampioen, nog wel spelend in de kwartfinale van de Champions League, kwam na 65 minuten gelijk. Heinrich werkte de bal langs Hesp, nadat Celades van de bezoekers ongewild een voorzet van Decheiver had verlengd. Daar bleef het bij, aangezien Giovanni een fraaie kans op Barcelona's winnende treffer verprutste.