Twente toont karakter in cruciaal bekerduel

ENSCHEDE, 12 MAART. Met gestrekte benen en vliegende tackles streden de spelers van FC Twente en Vitesse om een plaats in de halve finale van het nationale bekertoernooi. Scheidsrechter Van Dijk hield de rode kaart op zak en de zesduizend toeschouwers in Enschede beleefden een spannende avond. 'Voetbal is geen wijvensport', klonk het op de eretribune van het oude Diekman-stadion. Met elf stoere kerels behaalde FC Twente een 3-1 overwinning op Vitesse.

De wedstrijd in de kwartfinale van het toernooi om de Amstel Cup was voor de thuisclub van cruciaal belang. In de competitie is FC Twente een grijze middenmoter, die kansloos lijkt voor plaatsing in het UEFA-Cuptoernooi. Het was d'r op of d'r onder, meldde het programmablad niet geheel ten onrechte. Vitesse daarentegen is al bijna verzekerd van Europees voetbal. De Arnhemse club bezet de vierde plaats en heeft nog zeven thuiswedstrijden op het programma.

Met de opening van het Gelredome (25 maart) in het vooruitzicht was het bekerduel voor Vitesse vooral financieel interessant. Een thuiswedstrijd tegen Ajax, PSV of Feyenoord zou op Tweede Paasdag vast en zeker een vol stadion hebben opgeleverd. Alsof de spelers niet doordrongen waren van dit aardige perspectief, zo stonden ze gisteravond te schutteren. De Amsterdamse lefgozers Kreek, Reuser en Trustfull werden aan alle kanten voorbijgelopen door de Duitse, Finse en Belgische aankopen van FC Twente. Oost-Nederland was slecht vertegenwoordigd in de streekderby. FC Twente telde vijf voetballers uit de provincie. Bij Vitesse is geen enkele basisspeler in Gelderland opgegroeid.

“Dit was de beste prestatie van het hele jaar”, sprak de Duitse trainer Meyer van FC Twente na afloop. Hij had genoten van de inzet en de fitheid van zijn spelers. Ondanks of dankzij de verplichte cooling down na elk wedstrijd kampt FC Twente dit seizoen met veel blessures. Meyer beschikte over een krappe selectie en hij moest regelmatig onervaren jeugdspelers laten opdraven. Tegen Vitesse ontbrak alleen de Friese verdediger Hoogma wegens een blessure.

De aanvallers Bosman en Steinmann waren de uitblinkers in de boeiende, maar slordig gespeelde wedstrijd. “Ik moet speciaal deze jongens een compliment maken”, zei Meyer. “De oude spelers gaven de jonge spelers het goede voorbeeld.” De Amsterdammer Bosman (33) was gevaarlijk in de lucht en moeilijk van de bal te zetten. De Oost-Duitser Steinmann (30) is een veelzijdige voetballer, met veel loopvermogen en een uitstekende traptechniek. De voormalige speler van FC Karl-Marx-Stadt en FC Köln werd uitgeroepen tot man of the match.

Voor FC Twente stonden grote sportieve belangen op het spel. Als Ajax en PSV zich naar verwachting kwalificeren voor de Champions League, maakt de Enschedese club goede kans op een plaats in het Europa Cup 2-toernooi. Zelfs als verliezende halve finalist hoeft FC Twente niet te wanhopen. Als Ajax en PSV allebei de finale bereiken, moet een beslissingsduel tegen Heerenveen of Fortuna Sittard uitsluitsel geven. De laatste twee clubs spelen over twee weken om de resterende vierde plaats.

Volgens voorzitter Anker is Europees voetbal geen financiële noodzaak voor FC Twente. “We begroten niets, alles is meegenomen. Dit jaar hebben we drie rondjes meegespeeld die ons netto hooguit zes ton hebben opgeleverd. We troffen het ook niet met een Deense, een Noorse en een Franse tegenstander, maar zelfs een aantrekkelijke Duitse of Italiaanse club levert relatief weinig geld op. De miljoenen liggen alleen in de Champions League voor het oprapen. Voor ons is het sportieve aspect veel belangrijker. ”

Anker sprak gisteravond met veel enthousiasme over de afscheidswedstrijd in het Diekman-stadion. Op 22 april wordt het competitieduel tegen Heerenveen voorafgegaan door een feestpartij tussen een jeugdelftal en het sterrenteam van 1965, het jaar dat de fusieclub werd opgericht. Naar verwachting zal oud-trainer Rijvers nog één keer plaatsnemen in de dug-out, een deftig woord voor een rij witte plastic tuinstoelen aan de zijlijn. Op 10 mei verhuist FC Twente naar het nieuwe Arke-stadion, dat aan alle moderne eisen voldoet. Dus zonder sintelbaan, zonder noodtribune, zonder lekkend dak en vooral zonder nostalgische herinneringen.

    • Jaap Bloembergen