'Sinn Fein keert spoedig terug naar het vredesoverleg'

LONDEN, 12 MAART. Sinn Fein, de politieke vleugel van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), moet zo snel mogelijk terugkeren naar het Noord-Ierse vredesoverleg. Dat zei Sinn Fein-president Gerry Adams vanmorgen na een ontmoeting met de Britse premier Blair. De partijleiding zal uiteindelijk volgende week over het deelnemen van Sinn Fein beslissen.

Alle hoofdrolspelers in het vredesoverleg zijn volgende week in Washington om in het Witte Huis de nationale Ierse feestdag, St Patrick's Day, te vieren. Direct na zijn gesprek met Tony Blair vloog Adams vanmorgen naar de VS. Op 23 maart gaan de besprekingen hun beslissende eindfase in.

De Sinn Fein-president kwalificeerde de ontmoeting met de Britse premier als “goed” en “positief”. Hij onderstreepte dat zijn partij het vredesoverleg blijft toegedaan en zo snel mogelijk tot een overeenkomst wenst te komen. Hij gaf ook aan dat een politieke regeling de gelijke behandeling van katholieken en protestanten, van nationalisten en unionisten als grondslag moet hebben. Elke overeenkomst wordt door Sinn Fein als overgangsfase naar een verenigd Ierland beschouwd.

De regeringen van Groot-Brittannië en Ierland hadden Sinn Fein drie weken geleden tijdelijk uitgesloten van het vredesoverleg omdat de IRA verantwoordelijk zou zijn voor twee moorden. Afgelopen maandag mocht de partij weer aan de onderhandelingstafel verschijnen. Maar voor een eventuele terugkeer wilde Sinn Fein eerst een gesprek met Tony Blair.

De Unionisten die krampachtig vasthouden aan de unie tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, hebben de ontmoeting zwaar gekritiseerd. Ken Maginnis, een Lagerhuislid van de Ulster Unionist Party, zei dat het vredesoverleg “wordt gegijzeld door terroristen”. De Britse regering zou van het 'peace process' (vredesproces) een 'appeasement process' (afkopingsproces) hebben gemaakt.

John Hume, de leider van de nationalistische Social Democratic and Labour Party (SDLP), heeft voorgesteld om de laatste weken van het vredesoverleg in 'Dayton-stijl' te houden, zo veel mogelijk afgesloten van de buitenwereld en contacten met de pers.