Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Portret van Bronkhorst - het kleinste stadje van Nederland - naar aanleiding van de officiële opening van het Jaar van het Monumentenonderhoud. Belangrijk daarin spelen de zogeheten monumentenwachten die gerestaureerde monumenten controleren. Bronkhorst bestaat vrijwel uitsluitend uit monumenten. Ned.2, 17.35-18.43u.

Hardtalk. Bisschop Tutu praat onder andere over zijn bevindingen met de Waarheidscommissie, het oude en nieuwe Zuid-Afrika en zijn mening over Winnie Mandela. BBC World, 20.30-21.00u.

Netwerk. Reportage over de voetbalclub Spartak Moskou de tegenstander van Ajax in de UEFA-cup. Verder aandacht voor de problemen tussen de Serviërs en Albanezen in Kosovo. Ned.1, 20.25-20.59u.

Jan Publiek. Discussie met een panel van bekende en onbekende Belgen over het welzijn van dieren met o.a. de dierenrechtenorganisatie Gaia, gruwelijke beelden van het kweken van kalkoenen en dierproeven in een Nederlands laboratorium. Belg.1, 20.55-22.05u.

Panorama. Fraude is in België een soort nationale sport. De overheid boekte recent enkel successen maar de kwaal is nog niet weggewerkt. Belg.1, 22.30-23.04u.

Nova. O.a. een reportage over een groep WAO'ers die met succes een rechtszaak zijn begonnen na de herziening van hun WAO-uitkering. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Rare streken: Mountains of fire. Altijd wanneer er ergens een vulkaan begint te rommelen, haasten Maurice en Katia Krafft zich naar de plaats van het onheil om beeld- en geluidsopnames te maken. In de afgelopen twintig jaar hebben ze zo al meer dan 140 vulkaanuitbarstingen meegemaakt. Belg.2, 20.30-21.25u.

Zembla: Gouden torens. Documentaire over de kantorenmarkt en de inspanningen van de gemeente Amsterdam om de grond in het zuiden van de stad (de zogeheten Zuidas) te verkopen. Burgemeester Patijn wordt gevolgd op een handelsmissie naar New York. Ned.3, 20.50-21.30u.

Het andere gezicht. Portret van de schrijver Moses Isegawa die zeven jaar geleden vanuit Oeganda naar Nederland kwam. Hij praat over roman Abessijnse kronieken, zijn inspiratiebronnen en zijn kijk op de Nederlandse samenleving. Ned.1, 21.05-21.38u.

Having it all season. Aflevering: You, me and the baby. Over hoe kersverse ouders hun eerste maanden met de baby overleven. BBC2, 22.30-23.20u.

DRAMA

Hertenkamp. Derde aflevering in de zesluik over 5 mensen die allemaal in een deel van de gelijknamige villa wonen. Max wordt veertig en dat stemt hem somber. Ned.3, 20.25-20.50u.

AMUSEMENT

Waskracht! De Nederlandse uitbater van een café in het Belgische Leupegem dreigt het slachtoffer te worden van de al negen maanden opengebroken riolering, Verder de vraag wat beter is voor het milieu een dood varken of een dode varkensboer. Ned.3, 19.55-20.25u.

TV show. Ivo Niehe praat met voormalig politieinspecteur René Lancee en zijn vrouw Anneke over het “complot van Schiermonnikoog”. Verder zijn o.a. te gast de wereldkampioenen Raymond van Barneveld (darten) en Marcel Wouda (zwemmen) die vertellen over wat er nodig is om de wereldtop te bereiken. Ned.2, 21.38-22.29u.

MUZIEK

History of rock 'n' roll. Over de opkomst van de Amerikaanse zanger/troubadour Bob Dylan. Veronica, 23.50-0.45u.

SPORT

Amstel Cup. Rechtstreeks verslag van de kwartfinale in de Amstel Cup tussen PSV en Feyenoord. SBS6, 20.10-22.30u.

FILM

. Camille Claudel - Violence et passion (Bruno Nuytten, 1988, Frankrijk). Biografisch drama over miskende Franse beeldhouwster, leerlinge, model, rivale en bovenal minnares van Auguste Rodin. Losse, zorgvuldig gefilmde fragmenten laten zien hoe haar talent verdampt in waanzin. Isabelle Adjani maakt van Claudel een geëxalteerd meisje, Gérard Depardieu van Rodin een van zichzelf overtuigde opportunist. TV5, 20.00-22.55u., Frans ondertiteld.

Mystery Date (Jonathan Wacks, 1991, VS). Zie film-vooraf. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Les chiens (Alain Jessua, 1978, Frankrijk). Griezelthriller is parabel over de mechanismen van massahysterie. Fascistoïde hondentrainer Gérard Depardieu voorziet provinciestadje van waakhonden ter bestrijding van jeugdcriminaliteit. Ook met Victor Lanoux. TV5, 23.30-1.40u., Frans ondertiteld, onderbroken door nieuws.

Dahong denglong gaogau gua / Raise the Red Lantern (Zhang Yimou, 1991, China/Taiwan). In transparante vertelstijl en grootse beelden van verbluffende schoonheid vertelt de regisseur van o.a. 'Het rode korenveld' een parabel over de vier echtgenotes en de minnares van een Chinese koopman, verwikkeld in een destructieve competitie om de gunsten van hun meester. Monumentale prestatie dwingt respect af, maar laat weinig aan de verbeelding over. Met Gong Li. Duitsl.1, 0.50-2.50u., tweetalig.

Young at Heart (Gordon Douglas, 1954, VS). Muzikale remake van 'Four Daughters' (1938). Amoureuze wederwaardigheden van de dochters van muziekleraar in provinciestad. Met Frank Sinatra, Doris Day. Duitsl.2, 1.25-3.05u., nagesynchroniseerd.

Unsterblicher Walzer (E.W. Emo, 1939, Oostenrijk). Grootschalige filmbiografie over de familie Strauss. Met Paul Hörbiger, Hans Holt. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.35u., zwart-wit.

Der himmlische Walzer (Geza von Cziffra, 1948, West-Duitsland). Komedie met Elfie Mayerhofer als hemels engeltje dat in Wenen verliefd wordt op aardse componist. Morgen, Duitsl.1, 14.30-16.00u., zwart-wit.