Rechtbank VS: Iran moet boete betalen

WASHINGTON, 12 MAART. Een Amerikaanse rechtbank heeft Iran gisteren gesommeerd een schadevergoeding van 247,5 miljoen dollar (ongeveer 500 miljoen gulden) te betalen aan de nabestaanden van een Amerikaanse studente. De 20-jarige vrouw kwam in 1995 in de Gazastrook om het leven bij een bomaanslag van de Islamitische Jihad.

Volgens de Amerikaanse rechter is voldoende bewezen dat Iran steun verleent aan deze terroristische beweging en is Teheran daarom medeverantwoordelijk voor de dood van de vrouw. Het vonnis van gisteren was gebaseerd op een nieuwe wet die de Verenigde Staten in staat stelt om landen die steun verlenen aan terroristische bewegingen financieel aansprakelijk te stellen voor aanslagen van terreurgroepen.

De uitspraak van de rechtbank bemoeilijkt de toenadering tussen Washington en Teheran. De Iraanse president, Khatami, wil Iran uit zijn internationale isolement halen en doet voorzichtige toenaderingspogingen tot de Verenigde Staten. Washington heeft daar - even voorzichtig - positief op gereageerd.

Iran ontkent steeds dat het betrekkingen onderhoudt met welke terroristische beweging dan ook. Een woordvoerder van de Iraanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties zei gisteren dat hij niet wist dat er een rechtszaak tegen zijn land werd gevoerd. Volgens de rechter die de zaak behandelde is de regering in Teheran echter wel degelijk uitgenodigd om haar standpunt voor de rechtbank te verdedigen.

Een woordvoerder van de Islamitische Jihad ontkende dat zijn beweging geld ontvangt van welke buitenlandse macht dan ook. Het vonnis van de rechtbank noemde hij “een grap”. “In de afgelopen vijftig jaar zijn er duizenden Palestijnen vermoord zonder dat ooit iemand het opnam voor hen of voor hun familie.” (AP, AFP)