Pinochet beëdigd als senator

SANTIAGO, 12 MAART. Generaal Pinochet is gisteren in de Chileense stad Vasparaiso beëdigd als senator voor het leven. De beëdiging verliep in een gespannen sfeer.

Socialistische senatoren hadden portretten opgehangen van slachtoffers van Pinochets militaire regime, waaronder het portret van president Allende, die omkwam bij Pinochets staatsgreep in 1973. Twee andere senatoren plaatsten zich in de grote zaal van de Senaat tegenover Pinochet. Ze hadden zich behangen met de namen van 1200 'desaparecidos' (verdwenen Chilenen) met de vraag 'Waar zijn ze?'. De protestacties werden door medestanders van Pinochet luidruchtig gehoond. Deze vertrok zelf geen spier en sprak geen woord tot aan de beëdiging zelf. Deze begon een kwartier later dan gepland.

Buiten het zwaarbewaakte parlementsgebouw had een protestdemonstratie plaats, geleid door Gladys Marín, de leider van de Communistische Partij. Ook in de hoofdstad, Santiago, hadden demonstraties plaats. De politie trad hard op en arresteerde ten minste 170 mensen. Er vielen tientallen gewonden. Ook tijdens de plechtigheid op dinsdag, waarbij Pinochet terugtrad als opperbevelhebber van de Chileense strijdkrachten, werd er gedemonstreerd in Santiago en Valparaiso. (AFP)