Pianist Helfgott naar Amsterdam

AMSTERDAM, 12 MAART. De Australische pianist David Helfgott, die wereldbekendheid verwierf door de film Shine, zal op 14 juni optreden in het Amsterdamse Concertgebouw. Shine ging over Helfgotts moeilijke jeugd, waarin hij als wonderkind werd dwarsgezeten door zijn dominante vader.

Na een jarenlang verblijf in een psychiatrische inrichting ging Helfgott weer spelen. Vanwege het succes van Shine maakte hij vorig jaar een tournee door de Verenigde Staten, Canada, Europa en Azië. Het publiek bejubelde de nu 51-jarige pianist, maar de critici hadden geen goed woord over voor zijn spel en beschreven de concerten als 'treurig' en 'vaak stuitend, soms smakeloos'. De Engelse krant The Guardian schreef: “Hem tot pianist bestempelen zou de term te veel oprekken.” Vorig jaar weigerde een Nederlandse impresario een concert in Amsterdam te organiseren. Het optreden van Helfgott wordt nu georganiseerd door de popimpresario Mojo, waar vanmorgen niemand kon zeggen wat de pianist in Amsterdam zal spelen.