Pakistan vreest wapenwedloop met India

NEW DELHI, 12 MAART. De Pakistaanse regering vreest een nieuwe wapenwedloop met India nu dit land naar alle waarschijnlijkheid een regering krijgt onder leiding van nationalistische hindoepartij BJP.

Terwijl de Pakistaanse premier Nawaz Sharif zei snel een ontmoeting te willen hebben met zijn nieuwe Indiase ambtgenoot, sprak minister van Buitenlandse Zaken Gohar Ayub Khan van een “alarmerende” situatie. “Alarmerend is nog zacht uitgedrukt”, aldus Khan op een persconferentie in Tokio.

De verwachting is dat de Indiase president Narayanan binnenkort BJP-leider Vajpayee zal benoemen tot minister-president. De BJP kwam als grootste partij uit de recente verkiezingen en lijkt er in te slagen voldoende steun te krijgen voor de vorming van de nieuwe regering.

Islamabad heeft het Indiase verkiezingsproces met grote zorg gevolgd. De bezorgdheid betreft vooral de wens van de BJP om India's nucleaire kennis te gebruiken voor een kernwapen. Sinds 1974 wordt aangenomen dat India in staat is een kernwapen te produceren, maar opeenvolgende regeringen hebben altijd gesteld dat de nucleaire kennis louter voor vreedzame doeleinden wordt gebruikt. Volgens het verkiezingsprogramma van de BJP moet India zijn “nucleaire beleid herzien”, met inbegrip van de optie om nucleaire wapens te produceren.

“De nucleaire optie zal de hele regio destabiliseren”, zei Khan in Tokio. “Het zal Pakistan meesleuren in een wapenwedloop om voor de hand liggende redenen.” Khan zei verder dat hij een “serieuze bedreiging” ziet in het standpunt van de BJP dat de door Pakistan gecontroleerde delen van Kashmir bij India horen.

Premier Sharif zei in een interview met het dagblad Khaleej Times in Dubai dat hij snel met de nieuwe Indiase premier wil spreken. “We moeten praten en belangrijke problemen oplossen, met Kashmir als eerste thema. Verder zie ik geen problemen.” Vorig jaar bespraken Sharif en zijn toenmalige Indiase ambtgenoot I.K. Gujral de uiterst gevoelige kwestie-Kashmir, maar dat leverde geen oplossing op. India moet volgens Sharif “een gebaar” maken door troepen terug te trekken uit de regio rond de bestandslijn in Kashmir en toe te zien op de naleving van de mensenrechten.

De spanningen tussen India en Pakistan zijn de afgelopen dagen toegenomen. De Pakistaanse regering beschuldigt de Indiase geheime dienst RAW ervan de afgelopen maanden 13 bomaanslagen te hebben gepleegd in Pakistan, waarbij tientallen doden vielen. India ontkent de aantijgingen.

De Indiase regering heeft op haar beurt de Pakistaanse inlichtingendienst verantwoordelijk gesteld voor 13 bomaanslagen op 14 februari in de zuidelijke textielstad Coimbatore. Daarbij vielen 46 doden. Volgens de BJP waren de aanslagen mede gericht tegen partijpresident L.K. Advani, die dezelfde middag in Coimbatore een verkiezingstoespraak zou houden. Hij was niet op de plek aanwezig omdat zijn vliegtuig vertraging had gehad.

Sinds de deling in 1947 hebben Pakistan en India drie oorlogen gevoerd. Wederzijdse beschuldigingen over terroristische aanslagen op elkaars grondgebied komen veelvuldig voor.

    • Rob Schoof