Onrust bij RTL over sanering tv-nieuws

ROTTERDAM, 12 MAART. Bij de redactie van RTL Nieuws is grote onrust ontstaan over voornemens van de Holland Media Groep (HMG), eigenaar van RTL4, RTL5 en Veronica, om fors te bezuinigen op de kosten van de nieuwsuitzendingen. Een nog onbekend aantal arbeidsplaatsen zou daarbij ter discussie staan. Ook circuleren er plannen om de nieuwsuitzendingen te concentreren op het binnenland en de buitenlandse correspondenten van de nieuwsrubriek af te stoten.

Dit blijkt uit de 'ruwe contouren' van de voorgenomen bezuinigingen die president-directeur P. Porsius onlangs heeft geschetst tegenover het management en de ondernemingsraad van het bedrijf. Formeel staat er nog niets op papier over de maatregelen. De redactieraad van het RTL-nieuws heeft gisteren een brief gestuurd aan de redactie, waarin zij haar zorg uitspreekt over de voorgenomen bezuinigingen en de mogelijke verdwijning van arbeidsplaatsen. De precieze omvang van de bezuinigingen is nog onduidelijk. De redactieraad heeft tevens Porsius uitgenodigd om zijn plannen volgende week tegenover de voltallige redactie van het RTL-nieuws toe te lichten.

Secretaris I. Brakman van de journalistenvakbond NVJ zegt “zeer bezorgd” te zijn over de volgens haar “hele ernstige bezuinigingen.” “Als de bezuiningingen leiden tot een wijziging van de journalistieke formule, zal er veel verzet komen”, voorspelt Brakman. Zij erkent dat het voor HMG noodzakelijk is om het rendement te verhogen. “Maar de aandeelhouders moeten zich goed realiseren dat de winstmarges op nieuwsuitzendingen nooit zeer hoog kunnen zijn.”

    • Jaco Alberts
    • Peter de Bruijn