Mystery Date

Mystery Date (Jonathan Wacks, 1991, VS). RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Wat zou het verschil zijn tussen een mystery date en een blind date? Volgens de film met de gelijknamige titel weet in het geval van een mystery date in ieder geval één van de partijen wel wie hij of zij mee uitvraagt. Maar dat niet alleen. Als we allemaal geheimzinnige afspraakjes zouden hebben volgens het recept van regisseur Jonathan Wacks, dan zouden we waarschijnlijk nooit achter de identiteit van onze anonieme aanbidders komen.

Het is een verleidingsprincipe dat op z'n minst teruggaat tot Cyrano de Bergerac: ben je te bevreesd, beschaamd of bedremmeld om de dame van je dromen de liefde te verklaren, zoek dan een alter ego met een mooiere neus, rijziger gestalte en indrukwekkender spierbundels. Gelukkig weten we vele Hollywoodfilms later wel beter: Het zijn juist vaak de saaie, verlegen en onhandige jongens die de mooiste meisjes krijgen. Met die wetenschap in je achterhoofd kun je je onbekommerd overgeven aan de misverstanden van Mystery Date (1991), de tweede film van Wacks, die naam maakte met de productie van Alex Cox' cultfilm Repo Man (1984).

Mystery Date is een romantische komedie die het vooral moet hebben van veel plot surprise: de film wordt voortgestuwd van onverwachte wending naar verrassende ontknoping. Ethan Hawke speelt Tom, een keurige knul in de traditie van de gevoelige schooljongen die hij in Dead Poets Society neerzette. Tom heeft het met zijn telescoop voorzien op zijn buurmeisje Geena (Teri Polo). Hij kent ieder lijntje van haar gezicht, maar haar naam niet. Daar heeft hij zijn grote stoere broer voor nodig. Craig (Brian McNamara) weet namelijk alles van meisjes en leent zijn broertje grootmoedig zijn bravoure. En niet dat alleen, ook zijn credit card, rijbewijs, hairdo en blitse loopje staat hij graag een avondje af. Dat je je altijd af moet vragen wat je broer gaat doen terwijl hij jou het aantrekkelijkste meisje van de straat gunt, zal Tom ook nooit meer vergeten. Maar dan heeft hij ondertussen toch maar mooi met een paar achtervolgingen, vechtpartijen en wat lijken flink indruk op haar kunnen maken.

    • Dana Linssen