Mysterieus koninklijk kistje blijft gesloten

DELFT, 12 MAART. Het kistje dat restaurateurs deze week hebben gevonden in het grafmonument van stadhouder Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft zal 'uit piëteit' met de nabestaanden van de Vader des Vaderlands niet worden geopend voor nader onderzoek. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) namens het koninklijk huis.

Het kistje is inmiddels door de directeur van het archief van het koninklijk huis, B. Woelderink, tijdelijk bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de grafkelder van de Nieuwe Kerk. Na de restauratie van het grafmonument zal het daarin terug worden geplaatst, zegt een woordvoerder van de RVD. Het marmeren beeld op het graf was aangetast door zouten.

Het kistje werd deze week gevonden tijdens restauratiewerkzaamheden aan het grafmonument. In het houten kistje bevindt zich vermoedelijk een loden kistje, dat mogelijk het hart en de ingewanden van de prins van Oranje bevat. Uit historische documenten van vlak na de dood van Willem van Oranje is bekend dat zijn laatste echtgenote, Louise de Coligny, een kistje bewaarde dat zij altijd meenam op reis. Willem van Oranjes stierf in 1584; in 1614 werd begonnen met de bouw van het grafmonument. Het monument was pas acht jaar later klaar. Toen Louise de Coligny stierf in 1620 was de bouw nog in volle gang en mogelijk is het kistje na haar dood in het grafmonument ingemetseld.

Met de restauratie van het monument is vorig jaar november begonnen. Naar verwachting zal de restauratie van het praalgraf medio 2000 klaar zijn. De Rijksgebouwendienst is verantwoordelijk voor de ongeveer 5,5 miljoen gulden kostende werkzaamheden.