Multimedia

Nederpop

Een Rus woont in Amerika, houdt van Nederpop, oftewel muziek van Nederlandse artiesten uit de jaren '60 en '70, en maakt er ook nog eens een uitgebreide website over. Het lijkt wel een modern sprookje. Toch is het werkelijkheid. De site van Rus Alex gaat over artiesten en groepen als Bonnie St. Claire en Unit Gloria, BZN, Pussycat, Sandra & Andres en Q 65. Er zijn plaatjes, links, overzichten van hits en elpees en overzichten waaruit bv blijkt dat BZN en Vader Abraham hier meer hits hadden en langer in de hitparade stonden dan de Beatles. Volgens Alex bestaan er overigens complete Nederpopnetwerken waar geen Nederlander iets mee te maken heeft.

*members.aol.com/uheep2/nederpop.htm

Noppes

Stichting Noppes bestaat alweer zo'n viereneenhalf jaar en is inmiddels een begrip geworden. Zo'n zevenhonderd mensen bieden hun diensten letterlijk en figuurlijk voor 'noppes' aan: het kost een ander niets en er kunnen 'noppes' - een variant op het reguliere geld - mee worden verdiend. Voor die noppes kunnen weer wederdiensten worden besteld. Zo kunnen mensen met weinig vrije tijd klusjes uitbesteden en mensen die weinig geld hebben zich wat luxe veroorloven. Op de site van Stichting Noppes is te lezen hoe het allemaal in z'n werk gaat. Het is mogelijk zich daar aan te melden, er is een overzicht van activiteiten en aangeboden diensten en artikelen uit het tijdschrift van Noppes.

*www.noppes.nl

Musicals

Een van de meest geliefde uitjes van de laatste jaren is misschien wel de musical. 'Joe', 'Miss Saigon', 'Cyrano de Bergérac': ze waren maandenlang uitverkocht.

Voor wie er nog niet genoeg van heeft en wil weten wat er wellicht in de toekomst in de Nederlandse theaters is te zien, kan terecht op de Musical-homepage. Daar is te vinden (compleet met recensies) wat er momenteel 'on' en 'off' Broadway speelt, zoals 'Titanic', het opmerkelijke 'Pope Joan' en een musical over het leven van countryzangeres Patsy Cline. Bovendien bevat deze site allerlei informatie over bekende musicals als 'Evita' en de rollerskatemusical 'Starlight Express' en zijn er links naar bijvoorbeeld forums, songteksten, filmmusicals en geluidsfragmenten.

*www.ruel.net/mhome/broadway.html

Madurodam

De kleinste stad van Nederland, waar 'alles waar Nederland beroemd om is' op schaal 1:25 is nagebouwd, staat sinds kort op Internet. Via de site van Madurodam is niet alleen informatie te verkrijgen over openingstijden, speciale evenementen als de modelbootdemonstraties en een seniorenweek en over het ontstaan van de stad.

Ook kan er een virtuele tour worden gemaakt, waarbij per gebouw interessante informatie op het beeld verschijnt. Voor de techneuten en andere geïnteresseerden zijn er pagina's over onder meer maquettebouw. Voor kinderen is er een speciale quiz. Overigens kan het museum het hele jaar door ook 'in werkelijkheid' bezocht worden.

*www.madurodam.nl

Kunstgids

Het project 'ArtGuide', een initiatief van onder andere de Gouden Gids, is een virtuele expositieruimte waar uiteenlopend werk van Nederlandse kunstenaars te bezichtigen is. Per provincie tonen diverse kunstenaars vier van hun werken, waarbij kort wordt ingegaan op hun opleiding, werkwijze en visie.

Het werk dat in de gids te zien, is ook te koop. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de kunstenaar, wat vaak nog via de inmiddels ouderwetse telefoon gebeurt.

Voor kunstamateurs die hun zelfgemaakte kunstvoorwerpen willen verkopen of exposeren is deze gids ook interessant. Opname kost ƒ 150 per jaar.

*www.artguide.nl

Afrika

Vier mensen uit de voormalige anti-apartheidsbeweging namen het initiatief tot de Africaserver: een Website waarmee wordt beoogd de op Internet rondzwervende informatie over Afrikaanse landen te bundelen en een podium te creëren voor discussie over alles wat met het continent verband houdt. Dit heeft geleid tot een mooi vormgegeven site met oa een agenda van in Nederland georganiseerde activiteiten (Afrikaanse muziek, dans, films, exposities). Er is ook een uitgebreide lijst met links naar Internet-sites met informatie over Afrika. In deze linklijst zijn uiteenlopende onderwerpen als economie & bedrijfsleven, milieu & technologie, mensenrechten en wetenschap opgenomen, alsmede verwijzingen naar de online versies van een aantal Afrikaanse kranten.

*www.africaserver.nl

Telefoonkaarten

'Een van de leukste en snelst groeiende hobby's in Nederland' wordt het verzamelen van telefoonkaarten genoemd. Wellicht was dat ook de reden dat de PTT de 'verzamelland'-site opende. Bij verzamelland kunnen verzamelaars terecht voor het bestellen van nieuwe kaarten, een online ruilbeurs en informatie over de nieuwste sets telefoonkaarten waarvan er vier per jaar uitkomen. Ook zijn er links naar de Algemene Telefoonkaarten Club (zes jaar na oprichting 1400 leden) en de Nederlandse Vereniging van Telefoonkaartenverzamelaars.

*www.verzamelland.ptt-telecom.nl