Megadeal in VS in afvalverwerking

NEW YORK, 12 MaaRT. USA Waste heeft overeenstemming met Waste Management over overname van het bedrijf in een transactie van 13,5 miljard dollar. Dat hebben de bedrijven gisteren bekendgemaakt. De combinatie zal een omzet hebben van 12,5 miljard dollar. Waste Management was al het grootste vuilverwerkingsbedrijf ter wereld en samen met USA Waste bouwen de twee die positie nog verder uit.

Het nieuw ontstane bedrijf zal Waste Management gaan heten. De huidige USA-Wastetopman, John Drury, zoon van een vuilnisman, blijft topman in de nieuwe combinatie. David neemt Goliath over want USA Waste had in 1997 een jaaromzet van 2,6 miljard dollar en Waste Management 9,1 miljard. Voor elk aandeel Waste Management krijgen beleggers nu 0,725 aandeel USA Waste. Zestig procent van het nieuwe bedrijf komt in handen van aandeelhouders van Waste-Management. De overname komt als een verrassing, omdat Waste Management een veel groter bedrijf is. Diverse analisten vonden de schuldenlast van USA Waste onverantwoordelijk hoog worden.

Het nieuwe Waste Management zal mogelijk onderdelen moeten afstoten om geen moeilijkheden met anti-trustwetgeving te krijgen. Het bedrijf zal 319 vuilstortplaatsen beheren, 650 vuilnisroutes hebben en 316 overslagstations. Het tweede grootste bedrijf is Brown Ferris Industries (BFI) en dat heeft een jaaromzet van 5,6 miljard dollar. Drury was ooit tweede man binnen BFI maar werd na een conflict op straat gezet.

Drury zei gisteren dat hij besparingen ziet voor de combinatie van 800 miljoen dollar. Hij wil 500 tot 700 miljoen dollar per jaar uittrekken voor overnames. USA Waste is onder Drury al heel hard gegroeid en heeft zijn omzet sinds 1992 jaarlijks meer dan verdubbeld. Waste Management groeide tussen eind jaren zestig en 1990 door honderden vuilverwerkingsbedrijven over te nemen. Drijvende kracht was Wayne Huizenga, zoon van Groningse emigranten, die een vuilnisbedrijf opbouwde in Florida en fuseerde met dat van zijn aangetrouwde neef Dean Buntrock. De inlijving van Waste Management door USA Waste en de verhuizing naar Houston is het eind van een tijdperk.