'Machten proberen Ina af te breken'

DEN HAAG, 12 MAART. “Niet meer doen, Ina”, zei Ronald Gerritse vorig jaar tegen zijn directeur Coördinatie Emancipatiebeleid (DCE). Gerritse is de hoogste ambtenaar op het ministerie van Sociale Zaken, en de directeur is Ina Brouwer, oud-(duo)lijsttrekker van GroenLinks in 1994. Brouwer had vijf muziekopdrachten gegund aan een kennis en Gerritse was bang dat dit de schijn van belangenverstrengeling zou wekken.

Dagblad Trouw bracht gisteren prominent het nieuwtje van de vijf klussen die terecht kwamen bij pianist Laurens van Rooyen en zijn vrouw. Tegen de aard van de opdrachten had de ambtelijke leiding geen bezwaar. Het ging onder meer om een 'zoekopdracht' naar vrouwelijke componisten, de productie van een cd, een optreden van Van Rooyen in New York en twee liedjes die hij componeerde voor een KRO-serie over emancipatie. Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft Brouwer verzuimd de “kleine opdrachten” aan te besteden. Voor de grote opdrachten ter waarde van 42.511 gulden heeft ze wel offertes van andere aanbieders aangevraagd, maar is niettemin met Van Rooyen in zee gegaan.

De totale waarde van de opdrachten is 66.606 gulden, waarvan 24.095 gulden bij het bedrijf van Van Rooyen en zijn vrouw, 'Original Music', terecht is gekomen. Het bedrijfje is in 1990 opgericht om, volgens mevrouw Van Rooyen, “jonge componisten aan de bak te laten komen” Als ze had geweten van de “machten die Ina Brouwer proberen af te breken”, dan had Van Rooyen de opdrachten nooit aanvaard. “Eén ding weet ik zeker: ik neem voorlopig geen opdrachten aan van DCE.”

Hoewel de 66.606 gulden een half procent van de totale uitgaven van de directie van Brouwer vormen, zijn verschillende Tweede-Kamerleden geschokt door de 'vriendjespolitiek' van de voormalige voorvrouw van de Communistische Partij Nederland. “De emancipatiepot is al niet zo groot”, zei het Kamerlid Visser (CDA) gisteren voor de camera van Den Haag Vandaag, “en als je dan zoveel geld uit gaat trekken, en ook nog voor mensen die je kent, dan vind ik dat een hele slechte zaak”. Het Kamerlid Vliegenthart (PvdA) voegde daaraan toe dat ze “dit nooit verwacht had, gezien het verleden van Brouwer”. SP'er Poppe vindt dat Brouwer de eer aan zichzelf moet houden en moet opstappen. Partijgenoot van Brouwer en huidig fractievoorzitter van GroenLinks, Rosenmöller, heeft de gebruikelijke schriftelijke vragen gesteld aan minister Melkert.

'SoZaWe-watchers' verklaren het uitlekken gisteren van de 'belangenverstrengeling' uit het feit dat Brouwer weinig vrienden heeft gemaakt in de jaren dat ze directeur Emancipatiezaken is op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Omdat het emancipatiebeleid steeds meer is gaan integreren met het algemene beleid van het ministerie van Sociale Zaken, zijn ambtenaren van de afdeling van Brouwer in enkele gevallen overgeplaatst naar andere delen van het ministerie. Daarenboven bestaat er binnen het departement enige twijfel over de management-kwaliteiten van Brouwer. De taak van haar directoraat is het 'ontwikkelen, stimuleren en evalueren van het emancipatiebeleid in het beleid van de afzonderlijke departementen'. Het budget van Emancipatiebeleid bedraagt 12,2 miljoen; 0,04 procent van de totale begroting van het ministerie.