Kinderagenda

Konijnenkeutels

Waarom trekt moeder konijn haren uit haar vacht om een nest te maken? En wist je dat konijnen blind zijn als ze geboren worden en ook heel erg kaal? In het familieprogramma 'Alle konijnenkeutels nog an toe!' in het Natuurmuseum Groningen ontdekken kinderen van 4-8 jaar alles over konijnen. Samen met dierenjuf Bianca Kamerbeek en Flappie het konijn ruiken ze aan konijnenkeutels, komen ze er achter wat een konijn eet en hoe babykonijntjes er uitzien. Er zijn wortels en blaadjes sla om Flappie eten te geven als hij honger heeft en soms laat Flappie zich op schoot nemen en aaien. Ook is er een doe-hoek in het museum ingericht met spelletjes, films over de lente en kunnen er 'namaakflappies' worden gemaakt met beweegbare oren en poten.

*Alle konijnenkeutels nog an toe! voor kinderen van 4-8 jaar op zo 15, 22, 29 mrt en 5 en 26 april van 14-15u en 15u30-16u30 in het Natuurmuseum Groningen, Praedinussingel 59, Groningen. Kaarten ƒ 3 (begeleiders/ouders gratis, exclusief toegang museum). Res 050-3676170. Flappie woont van 15 mrt t/m 26 april in het museum dus hij is ook op andere dagen te zien. Open di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u. Toegang ƒ 3 tot 13 jaar, daarboven ƒ 5.

Onder water

De schrijver Ted van Lieshout zou liever niet onder water wonen, want daar hoort hij zo weinig. Maar als hij echt onder water moest wonen, dan zou hij het liefst een inktvis willen zijn, dan heb je tenminste acht armen om mee te schrijven en je maakt natuurlijk ook je eigen inkt. En Annemarie van Haeringen hebben ze op de Kijk en Luistermiddag 'Onderwater' op 15 mrt in Zaal de Unie, Rotterdam ook uitgenodigd. Zo'n deftige haering mag natuurlijk niet ontbreken. Als ze geen haering was, zou ze graag een zeeschildpad willen zijn en daarover gaat haar nieuwste prentenboek. Verder op de onderwatermiddag ook Marcel Westerdiep van Sea Life in Scheveningen; hij snorkelt veel in de Noordzee en vertelt over die zee en haar bewoners. En de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland speelt nog de voorstelling 'Romeo is verkikkerd'.

*Kijk en Luistermiddag 'Onder water' op zo 15 mrt van 14u30-16u in Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam voor kinderen van 8 jaar en ouder. Kaarten à ƒ 5 voor kinderen en ƒ 7,50 voor volwassenen res 010-4333534.

Tuinen

Vleesetenende planten heb je in maten en soorten, soms zijn ze zo klein als een eierdopje en de allergrootste zijn wel 2 à 3 melkpakken groot. Bekerplanten worden ze ook wel genoemd, omdat ze vaak de vorm van een beker hebben. Op de rand van die 'beker' zit nectar, een soort honing en daar worden de insecten mee gelokt. In de Botanische Tuinen van Fort Hoofddijk in Utrecht hebben ze een speciale kas voor deze vleesetende planten en op een van de maandelijkse kindermiddagen op 18 mrt kom je er van alles over te weten. Over bijvoorbeeld voor wat voor soort beestjes ze vangen en hoe ze dat doen. Ook mag je een plant voeren en krijg je er eentje in een kweekbakje mee naar huis met instructies hoe je het moet verzorgen.

*Kindermiddag 'De gevaarlijke tropen: vleeseters uit warme (en koelere) streken' op wo 18 mrt van 14-16u voor kinderen van 8-12 jaar in de Botanische Tuinen Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, De Uithof, Utrecht. Kaarten à ƒ 5 res 030-2531890.

Perspectief

Boven op het dak van het Teylers Museum stond vroeger een speciaal kamertje voor de camera obscura. Met zo'n camera konden schilders de stad op z'n kop zien en dat werd weer gebruikt om de stad Haarlem na te tekenen. Hoe dat allemaal in zijn werk ging wordt verteld op de kindermiddag 'Perspectivisch tekenen: vang de contouren van Haarlem op kalkpapier'. De bedoeling is om van wc-rolletjes en kalkpapier een soort lens na te maken en daarna perspectivisch te tekenen.

*Kindermiddag perspectivisch tekenen op wo 18 mrt van 14-16u voor kinderen van 8 t/m 12 jaar in het Teylers Museum, Nauwe Appelaarsteeg 3, Harlem Kaarten à ƒ 10 res 023-5319010.

Veertien verhalen

Ze komen uit zeven verschillende landen en hun klas heet 'Neveninstroom'. Op het Johan de Witt College in de Haagse Schilderswijk hebben veertien leerlingen uit die zeven landen in het volksbuurtmuseum een tentoonstelling 'Veertien verhalen' samengesteld. Ze kozen kunstwerken uit de collecties moderne kunst, kunstnijverheid en mode uit het Haags Gemeentemuseum. Ook schreven ze er in het Nederlands hun eigen verhaal bij en dat viel niet mee, want ze zijn pas éé jaar in ons land. En bij hun verhaal hebben ze ook een eigen kunstwerk gemaakt. De gekozen kunstwerken, verhalen en zelfgemaakte kunstwerken zijn t/m 29 mrt te zien in het Volksbuurtmuseum, Hobbemastraat 120, Den Haag. Open wo-zo 13-16u.

Dinojas

De hele maand is in het Museon nog de dinosauriërstentoonstelling 'The Lost World' te zien. Stel dat dino's jassen droegen wat voor jas zou je hem dan aantrekken? In het Museon wordt op wo 18 mrt van 13u30-15u30 een model van een dino gemaakt en ook een jas volgens de laatste mode of naar jouw eigen idee. Er wordt een levensgroot dinoskelet gebouwd, de expositie wordt bekeken en een deskundige vertelt over het leven van die beesten.

*Dinomiddag op wo 18 mrt van 13u30-15u30 voor kinderen van 7 t/m 12 jaar in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Kaarten à ƒ 15 res 070-3381423.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker