Italië vreest lichte straf voor piloten

ROME, 12 MAART. Italië vreest dat de Amerikaanse piloten die betrokken zijn geweest bij de ramp met de skilift vorige maand in de Dolomieten, betrekkelijk licht zullen worden bestraft. Volgens een Amerikaans onderzoek is het ongeluk de schuld van de bemanning en verdient deze daarvoor “disciplinaire actie”.

Maar Amerikaanse woordvoerders suggereerden gisteren dat Washington niet zal ingaan op het verzoek van Rome om de vier bemanningsleden in Italië te mogen berechten.

Twintig mensen, onder wie een Nederlandse vrouw, zijn omgekomen toen de kabine van een skilift neerstortte doordat het Amerikaanse toestel met zijn staart de kabel had doorgesneden. Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat het niet om een enkele fout gaat. Op twee momenten tijdens de oefenvlucht, vanaf de basis bij Aviano, heeft het toestel lager gevlogen dat de minimumhoogte van 300 meter, en met een te hoge snelheid. Het rapport zou vanmiddag worden gepubliceerd, maar gisteravond zijn de belangrijkste elementen ervan uitgelekt.