Habibie wil compromis met IMF

TOKIO, 12 MAART. Indonesië wil zoeken naar een compromis met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit heeft de nieuwe vice-president van Indonesië, Jusuf Habibie, gezegd in een gisteren gepubliceerd interview met de Japanse krant Nihon Keizai Shimbun.

Habibie zei dat zijn land naar andere methoden wil omzien om de koers van de roepia op te vijzelen. Dat zou dan niet moeten gebeuren via een zogenaamde currency board, waarbij de roepia aan de dollar wordt gekoppeld bij een volledige dekking door vreemde valuta. Het IMF en de industrielanden hebben grote bezwaren tegen een currency board, omdat dit alleen kan functioneren indien een land beschikt over een sterk bankwezen en een aanzienlijke deviezenreserve. “President Soeharto heeft nog steeds vertrouwen in het IMF,” aldus Habibie.

Wel wil Indonesië volgens de vice-president een gedeeltelijke aanpassing van de leningsvoorwaarden. Het IMF schortte onlangs een besluit over een tweede tranche van drie miljard dollar van een hulppakket van 43 miljard dollar op uit ontevredenheid over de voortgang van de met Jakarta afgesproken hervormingen. (Reuters)

Artikel 97 1. Alle Nederlanders daartoe in staat, zijn verplicht mede te werken tot handhaving van de onafhankelijkheid van het Rijk en tot verdediging van zijn grondgebied. 2. Ook aan ingezetenen die geen Nederlanders zijn, kan die plicht worden opgelegd.