Gouverneur van Japanse centrale bank stapt op

TOKIO, 12 MAART. De gouverneur van de Japanse centrale bank heeft vandaag zijn ontslag aangeboden wegens een corruptieschandaal. Justitie arresteerde gisteren een hoge functionaris van de bank op verdenking van het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan banken in ruil voor diners en rondjes golf.

Premier Ryutaro Hashimoto heeft gouverneur Matsushita gevraagd “voorlopig” aan te blijven, aldus zijn woordvoerder vandaag. De publieke omroep NHK meldt vandaag echter dat de regering inmiddels tevens is begonnen met het zoeken naar een opvolger. In het Japanse parlement heeft Matsushita vandaag zijn excuses herhaald die hij gisteren al op een persconferentie had uitgesproken. “Ik sta aan het hoofd van alle activiteiten van de bank en draag dus een zware verantwoordelijkheid”, aldus Matsushita.

Begin deze week, toen verdenkingen van corruptie bij de bank sterker werden, begon Matsushita met een onderzoek naar 600 medewerkers bij de bank om de zaak op te helderen. Gisteren zei hij dit onderzoek tot een goed einde te willen brengen. De gisteren gearresteerde medewerker zou onder meer informatie over activiteiten van de centrale bank op de geldmarkt vroegtijdig hebben doorgespeeld aan de Sanwa Bank en de Industrial Bank of Japan.

Gouverneur Matsushita is 72 jaar oud en zijn termijn loopt eigenlijk nog twee jaar. Japanse media speculeren dat hij voor het einde van deze maand zal aftreden. Op 1 april treedt nieuwe wetgeving in werking die de centrale bank onafhankelijker moet maken van haar hoeder: het ministerie van Financiën.

Matsushita zelf is een voormalig topambtenaar van Financiën, dat om beurten met de centrale bank zelf de kandidaat levert voor de toppositie bij de bank. Nu zowel de centrale bank als Financiën en de commerciële banken in corruptieschandalen zijn verwikkeld, is de grote vraag die Japan bezighoudt: waar komt een nieuwe gouverneur vandaan? Publieke omroep NHK meldt vandaag dat de regering op zoek is naar een “persoon met grote kennis en ervaring”, maar tevens dat deze speurtocht “problematisch kan blijken te zijn”.

Vanmorgen werd bekend dat een hoge functionaris van het ministerie van Financiën, die belast was met de betrekkingen met het bankwezen, zelfmoord heeft gepleegd. Het was de tweede zelfmoord van een ambtenaar van het departement in ruim een maand. Afgelopen weken zijn in totaal vier hoge ambtenaren van het ministerie van Financiën gearresteerd, omdat zij steekpenningen van banken zouden hebben aangenomen in ruil voor gunsten. Wegens het schandaal rond het departement trad minister van Financiën Hiroshi Mitsuzuka eind januari af.

    • Hans van der Lugt