Filmposters te koop; Ontembare Lusten in categorie C

Glerum, Westeinde 12, Den Haag. Kijkdagen: 12 t/m 15 maart 10-16u. Veiling: 17 maart, 10u30. Tel 070-3560165.

Brigitte Bardot naakt, pruilend en beeldschoon op bed; Tippi Hedren aangevallen door een zwerm gemeen kijkende zwarte vogels; een jonge, onweerstaanbare Marcello Mastroianni in 1962 - welke filmliefhebber wil ze niet boven zijn of haar bed? Dinsdag 17 maart zijn ze te koop bij veilinghuis Glerum in Den Haag, samen met een groot aantal andere oude filmposters, foto's en stills uit vooral de Amerikaanse en Europese filmindustrie. Samen vormden ze een weergave van de filmgeschiedenis vanaf de jaren twintig tot heden, met de nadruk op de jaren zestig en zeventig. Straks moeten ze scheiden. De verzameling is afkomstig van een particulier die anoniem wenst te blijven. Op het laatste moment is aan de veiling nog een collectie Amerikaanse filmtijdschriften toegevoegd.

Omdat in Nederland, volgens het veilinghuis, niet zo'n traditie is in het veilen van filmaffiches en -foto's, zijn de richtprijzen globaal gehouden. De meeste lots zijn ondergebracht in drie categorieën: A heeft een geschatte opbrengst van 300 gulden, B van 200 gulden en C van 100 gulden.

“Van een filmposter voor Tristana van Luís Buñuel met Catherine Deneuve weten we dat hij bij veilinghuis Van Sabben twee jaar geleden 250 gulden heeft opgebracht. Daar hebben wij onze richtprijs op gebaseerd. Maar bij de meeste hebben we vrij grof geschat”, zegt Sarah de Clercq van Glerum. “In Amerika en Engeland, waar wel regelmatig dit soort veilingen worden gehouden, brengen ze veel meer op. Maar we wilden het voorzichtig aanpakken om de markt hier af te tasten. Het kan best zijn dat fans van bijvoorbeeld Clint Eastwood, Elvis Presley of Richard Harrison er veel meer voor overhebben. Bij de foto's gaat het om originele opnamen die op de set zijn gemaakt en om zogenoemde stills, foto's met tekst eronder zoals ze in de vitrines van de bioscopen hangen.”

Een van de toppers is een poster van de film Yellow Submarine van de Beatles uit 1986. Deze is geschat op 1.000 tot 1.500 gulden. Die is dan ook twee meter hoog en een meter breed. Het is een kleurenposter in pasteltinten met een grappige tekening waarop het viertal figureert als op een afbeelding van het laatste oordeel. De goeden, inclusief de Beatles met hun wijd uitlopende pijpen, staan boven, 'the forces of evil', waaronder een louche dikzak met een duivelse grijns, beneden.

Hoge verwachting heeft het veilinghuis ook van de poster voor The Goldrush uit 1925 met Chaplin in een desolaat winterlandschap die samen met acht originele stills een voorlopig prijskaartje heeft gekregen van 300 gulden. Dezelfde minimumprijs kreeg The Crazy World of Laurel & Hardy uit 1964, waar in één lot documentatiebladen, posters, stills en zwart-witfoto's worden aangeboden. In de catalogus is een prachtig voorbeeld opgenomen waarop het tweetal op de grond zit tussen houtresten en omgevallen verfbussen na een mislukte doe-het-zelf klus: Hardy, emmer op het hoofd en verfkwast tegen de kin, werpt een vernietigende blik op de beteuterde Laurel, die nog maar één woord nodig lijkt te hebben om in zijn befaamde huilbui los te barsten.

Behalve de Engelstalige, Franse, Italiaanse en Nederlandse films is ook de Duitse, Deense en Zweedse filmindustrie vertegenwoordigd, en de Belgen met onder andere Kuifje. Ook de erotiek ontbreekt niet: films als Blond en Brutaal, Ontembare Lusten, Hot Girls en Ik een slecht meisje zijn voorlopig ingeschat op categorie C.

    • Gerda Telgenhof