ECT gaat containers in Triëst overslaan

ROTTERDAM, 12 MAART. Europe Combined Terminals (ECT) uit Rotterdam gaat de containerterminal van de Italiaanse havenstad Triëst exploiteren.

Daarvoor zal maandag een overeenkomst worden getekend tussen ECT-bestuursvoorzitter Wouter den Dulk en directeur Michèle Lacalamita van de Autorità Portuale di Trieste (ATP). Met een investering van 10 à 15 miljoen gulden de komende drie jaar wil ECT via de Italiaanse haven zijn marktpositie in de containeroverslag richting Midden- en Zuid-Europa versterken. Triëst wordt de eerste zeehaven buiten Rotterdam waar ECT in investeert.

Naast het terrein en de kade huurt ECT in Triëst zeven containerkranen en een aantal containerheftrucks, zogeheten 'straddle carriers'. ECT wil de exploitatie van de Molo VII-terminal binnen vier maanden overnemen. Met de 185 werknemers die op de terminal werken en de Italiaanse vakbonden moet nog overleg worden gevoerd.

ECT kon een contract met de havenautoriteiten in Triëst afsluiten nadat het havenbedrijf twee jaar geleden had besloten tot privatisering van de containerterminal. Andere belangstellenden voor Molo VII waren de havenpoot van Fiat Sinport en Clark-Chapman, een dochter van Rolls Royce. Op de Molo VII-terminal werden vorig jaar 200.000 containers overgeslagen. De terminal heeft een geschatte capaciteit van 850.000 TEU, een standaardmaat voor twintigvoetcontainers.

De overeenkomst in Triëst past volgens ECT-woordvoerder Jos Dekkers goed in de strategie van het Rotterdamse overslagbedrijf om te internationaliseren. Om geld daarvoor vrij te maken zou een gang naar de beurs voor ECT een optie kunnen zijn. Maar met de huidige ingewikkelde aandeelhoudersstructuur van het bedrijf is dit niet mogelijk. ECT heeft drie grootaandeelhouders. Pakhoed, Nedlloyd en Internatio Müller. De NS heeft een belang van 8 procent in ECT. De grootaandeelhouders hebben te kennen gegeven dat zij op termijn van hun belang afwillen. ECT behoort niet tot de kernactiviteiten van genoemde bedrijven. Een door ECT in de arm genomen investeringsbank is op zoek naar een koper voor het Rotterdamse overslagbedrijf.