Cindu International verdubbelt winst

Chemiebedrijf Cindu uit Uithoorn heeft de nettowinst over 1997 bijna verdubbeld tot 15,3 miljoen gulden. Dat resultaat is voor een belangrijk deel te danken aan een bijna afgeronde herstructurering van het concern. Sluitstuk is de verzelfstandiging van de divisie Services (Hertel), die aan het eind van deze maand zijn beslag krijgt.

Cindu kwam eerder dit jaar voor 85 procent in handen van de Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM Capital) en de Belgische investeringsmaatschappij Sofinim. Beiden verwierven een gelijk belang voor de prijs van 150 gulden per aandeel. Ze zijn bereid voor de resterende op de beurs genoteerde aandelen eenzelfde bedrag te betalen, maar het is de vraag of voor dat aanbod veel belangstelling bestaat. Het weinig verhandelde fonds noteerde gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs 194 gulden.

De verkoop van transportdochter NWM (Nederlandse Wegtanker Maatschappij) en Hertel leverde een boekwinst op van 21,4 miljoen gulden.

Daar staan buitengewone lasten tegenover van 17,9 miljoen gulden, waaronder een reservering van 12 miljoen gulden voor mogelijke herstructureringskosten op de langere termijn op het bedrijfsterrein te Uithoorn. De concernomzet steeg in 1997 met 19 procent tot 592,4 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat ging 7 procent omhoog naar 16,6 miljoen gulden.