Cafe; Stadsplein vol boeken

Grand-Café In den Boekenkast, Stadsplein 3, Capelle aan den IJssel. Alle dagen open van 11-24u

De omgeving houdt het midden tussen een parkeergarage, Hoog Catherijne en een willekeurig nieuw ministerie. Pal naast de vandaag te bespreken horecagelegenheid liggen een bouwput, het winkelcentrum De Koperwiek en het neonverlichte metrostation Capelle aan den IJssel. Het is zo'n plek waar, zelfs bij windstilte elders in het land, dorre bladeren en McDonald's-bakjes door gure vlagen worden voortgegeseld. Een plaatselijk verkiezingsaffiche pleit voor een veilige en schone buurt. Brommerjongens bevolken een overdekte passage. De ongezellige brink van deze groeigemeente heet 'Stadsplein'. En dat valt eigenlijk nog wel mee: comités die zich moeten buigen over de naamgeving van dit soort nieuwerwetse ruimtelijke ordening neigen vaker tot 'Town-Plaza', 'City-Center', of, erger nog, kortweg 'Kaketoe' of 'Danny Kaye'.

Wat bezielt horeca-exploitanten om een nering te beginnen op locaties die zich op het eerste gezicht het meest lenen voor een simpele koffietent? “We hebben het aantal bewoners vergeleken met het aantal vierkante meters van verschillende types horecagelegenheden in de buurt. En toen kwamen we tot de conclusie dat er ruimte was voor dit type gelegenheid”, zegt de baas van Grand-Café In den Boekenkast.

Het interieur: stapels en nog eens stapels boeken leunen tegen de wanden en liggen op tafeltjes. Het thema 'boek' is breed uitgemeten: er staat een bibliotheektrap en er zijn leesfauteuils. De in het promotiemateriaal gewekte suggestie dat het hier een kopie betreft van een Engelse bibliotheek gaat te ver, want nergens is een rijdende wereldbol te zien gevuld met dure flessen en ijsblokjes. En de werkjes zelf horen daar ook niet in thuis: Die Drei Musketiere, Spellen en Spelen en Factory Management maakten waarschijnlijk onderdeel uit van een opkooppartij van tien gulden per kubieke meter. Maar het geheel geeft een beter effect dan hertengeweien, koperen scheepskompassen of dorsvlegels waarmee ze tenten in Zoetermeer en Nieuwegein nog wel eens willen aankleden.

We zitten er op een maandagavond, een dag waarop het laagwater is in de horeca, maar de tafels zijn hier voor driekwart bezet. De klandizie bestaat hoofdzakelijk uit mensen die je eerder in gelegenheden in de buurt van een jachthaven zou verwachten: veel kabeltruien, bootschoenen en Naf Naf-kroost. Op de kaart - natuurlijk ingedeeld in Voorwoord, Hoofdstukken en Nawoord - staan verrassend veel gerechten, waarvan een deel de nieuwsgierigheid wekt: het voorgerecht 'sla op mijn duivenborst' bijvoorbeeld, of stoofschotel 'de vos Reinaerde'. Daarnaast is er een wandbord met dag-gerechten: 'wilde worstjes', 'tonijnsteak' en 'steak down-under', waarachter abusievelijk een struisvogelbiefstuk schuilgaat - die loopvogels wonen niet in Australië, dat zijn emoes.

We beginnen met een smakelijke carpaccio van lamshaas met gemengde sla à ƒ 16,50 en een 'pastilla': een bladerdeegenvelop gevuld met vis en schelpjes, die ƒ 11,50 kost. Die mocht wat mij betreft retour afzender, want de deegbodem was zompig en de visprut bestond uit een eendimensionaal mengsel van zalm, mosselen en soepgroente. Daarmee hoeft overigens niks verloren te zijn: men neme wat minder drassige vulling, wat meer visfond en knoflook. En eenmaal uit de oven direct opdienen, want carpaccio kan wel op pastilla wachten, maar niet andersom. De hoofdgerechten zijn een lekkere 'gebakken zeewolf met een roodkapjessaus' - iets roods met kappertjes - en een puike tonijnsteak. Dan wordt het moeilijk. Nemen we nu 'de Heer van stand', waarin hazelnoot-, vanille- en chocolade-ijs wordt gecombineerd met 'Hemelse modder' of nemen we 'Grootvader z'n [...] boerenmeisje'? Het wordt een goed gesorteerde kaasplank - met een zacht glaasje tien jaar oude port. De wijn was een lekkere Sancerre van ƒ 37,50 de fles.

Wat is nu de conclusie van dit bezoek? Dat nieuwbouwhoreca niet altijd moet worden geassocieerd met shoarmarollen, Kreidlerjugend en ongezelligheid in het algemeen. Wie in Rotterdam woont en in Utrecht werkt, of andersom, kan best even bij In den Boekenkast langsforensen.

    • Menno Steketee