Bedrijfswinsten houden de beurs op hoog peil

AMSTERDAM Reed Elsevier kwam vanochtend met mooie cijfers. Dat had in Amsterdam gevolgen voor de koers van Elsevier, dat zeventig cent steeg naar 34,40 gulden. Door het positieve bedrijfsnieuws van de afgelopen weken blijft de AEX tegen de grens van 1100 punten aanleunen.

AMSTERDAM Tijdens het middaguur stond de beursgraadmeter 9,27 punten lager op 1088,28 punten. Na de stijging van de afgelopen dagen was er daardoor sprake van een lichte inzinking maar handelaren denken dat “het ontbreken van het heilige vuur onder beleggers” een tijdelijke zaak is.

Hoewel de Amerikaanse dollar vanmorgen bijna driekwart cent lager noteerde. Daardoor reageerde het Damrak nauwelijks op het nieuwe record gisteren op Wall Street. Amsterdam liep meer in de pas met andere grote beurzen in Europa waar de handel al even ongeïnspireerd verliep als op het Damrak. Dat uitte zich vooral in veel lagere omzetten dan de afgelopen dagen het geval is geweest.

Toch waren handelaren niet ontevreden over de huidige stand van zaken op het Damrak. “Het is geen onaardige markt”. Een aantal fondsen kwam met goede winstcijfers en dat vertaalde zich voor een aantal fondsen in hogere koersen. Zo zag Gamma de fraaie winststijging over 1997 van 42 procent beloond met een stijgende beurskoers van 1,50 op 120,60. ASM Litho, die de aandelen wil splitsen in de verhouding twee op een, was bij de hoofdfondsen de sterkste stijger. Er kwam zes gulden bij de koers op 189,50, een winst van 3,27 procent. Maar ook fondsen als Nutreco, Athlon en Van der Moolen die een goed jaar achter de rug hebben, waren gevraagd.

Elsevier kwam met mooie cijfers. De forse eenmalige last die Reed Elevier nam in verband met de manipulaties bij Reed Travel kwamen niet onverwacht. De uitgever ging 70 cent omhoog naar 34,40. Branchegenoot Wolters Kluwer steeg 1,40 naar 309,90. Baan dikte 1,90 aan op 91,70. Hoogovens noteerde een stijging van 1,30 naar 102 gulden. Aan de andere kant werd een aantal fondsen ook met een gevoelig verlies geconfronteerd. Akzo Nobel moest 4,50 inleveren op 432,20. Heineken verloor een rijksdaalder op 422 gulden. Océ ging 3,50 gulden omlaag naar 302,20. Meer dan een gulden verlies leden ook fondsen als ING, KLM, KPN, Philips, Unilever en Vendex. Ook flink terug moest automatiseerder C/tac. De beursnieuweling, die direct na de introductie een ware koersexplosie onderging, verloor vanochtend 2,80 op 37,20.

De dollar zakte vanmorgen op de Europese valutamarkt ruim drie kwart cent. In Amsterdam zorgde dat voor een notering van 2,0620 gulden, vergeleken met een slotkoers van 2,0700 gulden gisteren.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York zijn de aandelenkoersen gisteren opnieuw gestegen, waardoor de Dow Jones-index een nieuw record bereikte. De beursindex steeg met 32,64 punten naar 8675,76 punten.

Net als een dag eerder werd de toon gezet door de technologiefondsen. Ondanks eerder geuite winstwaarschuwingen van Intel, Compaq en Motorola.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio was het vandaag lange tijd rustig. Pas tegen het einde van de dag werden een aantal verkooporders geplaatst waardoor de Nikkei-index op de valreep 180,92 punten omlaag ging tot 16.575,22 aan het slot van de handel.