Arbeidsmarkt Noorden blijft ongunstig

Ondanks een gunstige ontwikkeling op de arbeidsmarkt blijft de werkloosheid in Groningen hoger dan in de rest van Nederland. Ook in Amsterdam en Rotterdam ligt de werkloosheid nog steeds “aanzienlijk” hoger dan het landelijk gemiddelde.

Dit blijkt uit de laatste cijfers van van de Enquête Beroepsbevolking (EBB) die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanadaag bekendmaakte. Vorig jaar was 9,3 procent van de Groningse beroepsbevolking werkloos. In Friesland was dat 8,0 procent. Het landelijk gemiddelde ligt op 6,4. Amsterdam en Rotterdam doen het met een werkloosheidspercentage van 11 procent nog slechter. De werkloosheid in beide noordelijke provincies daalde wel, maar niet harder dan de rest van Nederland. In Groningen daalde het percentage van 11,2 in 1996 naar 9,3 vorig jaar. Voor Friesland liggen de cijfers op respectievelijk 9,2 en 8,0. Drenthe doet het met een daling van 8,2 naar 6,6 procent al wat beter.

Van de grote steden doen Utrecht en Den Haag het met een werkloosheidspercentage van 7,4 en 7,7 procent beter dan de andere twee. In 1990 hadden de vier grote steden tussen de 10 en 11 procent werklozen.