Ajax zwak tegen gehavend NAC

AMSTERDAM, 12 MAART. NAC miste gisteravond zes belangrijke spelers en was volgens trainer Herbert Neumann naar Amsterdam gekomen om de schade beperkt te houden. Het liep anders, want thuisclub Ajax mocht uiteindelijk van geluk spreken dat het zich via een magere 2-1 overwinning voor de halve finale van het nationale bekertoernooi wist te plaatsen. De winnende trainer Morten Olsen sprak gedecideerd van “een offday” van zijn ploeg. “Sar heeft ons gered.”

De Ajax-doelman verrichtte zeven minuten voor het einde zijn beste daad van de avond. Rade Bogdanovic kwam toen vrij voor hem, maar Van der Sar stopte het schot met zijn linkervoet. Eerder had de 27-jarige Bosniër, door NAC van Atlético Madrid geleend, wel gescoord. In de zomer van 1996 speelde Bogdanovic nog op proef bij Ajax, maar hij werd afgewezen. In de Arena wilde de Bosniër het ongelijk van de Amsterdammers aantonen. Hij hield de Ajax-defensie negentig minuten bezig en liet zien wat hij in huis had.

Bogdanovic maakte gisteren onderdeel uit van een krakkemikkige ploeg. Door schorsingen ontbraken topscorer Arveladze en Atmodikoro, en door blessures kon NAC ook niet beschikken over Feskens, Helder, Milicic en Noh. Voor vertrek naar Amsterdam meldde ook Roelofsen zich nog eens af met migraine. Zodoende verscheen NAC niet met de toegestane achttien spelers in de Arena, maar met slechts zestien.

Neumann moest zelfs een beroep doen op De Roover, van wie hij al afscheid had genomen. De Belgische verdediger, die in Breda geen basisplaats meer had, hoopt zaterdag voor zijn nieuwe club Germinal Ekeren te spelen. Maar De Roover is de rotste niet en hielp NAC uit de brand. Zijn inbreng was welkom, want op de bank zat een stel jonge voetballers uit de B-selectie van wie de spelers in het veld de namen nog niet eens wisten. Bovendien speelden bij NAC drie man met een verdovende injectie. Heel vreemd was het daarom niet dat in het eerste half uur twee spelers geblesseerd raakten. MacDonald hinkte al na twaalf minuten naar de kant, even later gevolgd door spelverdeler Schreuder.

Het is tekenend voor Ajax dat het moeite had met zo'n gehavend elftal. De Amsterdamse club had zondag niet hoeven spelen tegen FC Twente, maar bleek ook na die welkome rustperiode weinig geïnspireerd. Het tempo lag laag en vooral Dani en Witschge speelden uitermate slap. Volgens trainer Olsen haalde geen enkele Ajacied zijn normale niveau. Met die mededeling deed hij alleen Van der Sar en aanvoerder Blind onrecht aan. Tegen zijn gewoonte in wilde Olsen na afloop niet uitgebreid napraten. Iedereen had het zelf kunnen zien, vond de Deen.

Ajax kwam na 27 minuten met geluk op voorsprong. Van der Looi haakte Arveladze net buiten het strafschopgebied, maar scheidsrechter Uilenberg legde de bal op de stip. Frank de Boer schoot de strafschop hoog in. De verdediger, wiens tweelingbroer door ziekte ontbrak, werd voor de wedstrijd gehuldigd wegens zijn 400ste wedstrijd voor de Amsterdamse club. Voorzitter Van Praag leek zich weinig aan te trekken van het aangekondigde vertrek van de aanvoerder, die net als zijn broer in het buitenland wil gaan spelen. “Op naar de 500”, zei Van Praag.

Nog voor rust kwam Ajax op 2-0. Gorré kopte de rebound van zijn eigen schot over de gevallen NAC-doelman Karelse. Het leek een gelopen koers. Maar na rust gaf Ajax de tegenstander alle gelegenheid iets terug te doen. Gudelj raakte eerst nog de paal voordat Bogdanovic na een solo tegen scoorde. Na die treffer volgden de leukste tien minuten van de wedstrijd. Ajax was wakker geschud en creëerde een paar goede mogelijkheden. Ook NAC kreeg kansen, maar de beste en meteen laatste kans werd door Van der Sar onschadelijk gemaakt.

Toch voelde Neumann zich na afloop ook een beetje winnaar. “Ajax-uit is de slechtste loting die er is. En dan speel je zo met deze ploeg. Ik heb tegen mijn spelers gezegd dat ik trots op ze ben.”

    • Hans Klippus