Winstnemingen staan record AEX in de weg

AMSTERDAM, 11 MAART. In Amsterdam werd ook vanochtend belangstellend gekeken of de beursindex AEX de barrière van 1100 punten zou kunnen nemen. Even schoot de AEX door de 1100 punten heen, maar winstnemingen drukten de koersen later op de ochtend weer.

AMSTERDAM Aanvankelijk leken de voorwaarden voor een beursrecord vanochtend op het Damrak ruimschoots aanwezig. Wall Street sloot gisteren af met een record, de belangrijkste Europese beurzen openden vanochtend met forse winst, de obligatiemarkt klom ongeveer vijftien cent en de dollar noteerde ruim 2,06 gulden. In de loop van de ochtend moesten vooral de beurzen in Engeland en Duitsland fors terug, waarna ook het Damrak wegzakte.

Beleggers leken vanochtend een beetje uitgeraasd op de Amsterdamse effectenbeurs. Kort na de opening om half tien schoot de belangrijkste graadmeter AEX met een plus van ruim zeven punten even door de grens van 1100, om vervolgens weer terug te vallen op rond de 1095 aan het einde van de ochtend. Na het middaguur noteerde de AEX 1095,17 punten, een plus van 1,45 punten. Die stand zorgde op de beursvloer voor weinig opwinding. De markt is een beetje vermoeid'', vatte een handelaar de gang van zaken samen.

Niettemin waren er toch fondsen die geen last leken te hebben van de lichte inzinking. De meest positieve uitschieter was kopieermachinefabrikant Océ, die na een slotkoers van 298,20 gisteren, vanochtend doorstootte naar een notering van 310,50. In de loop van de ochtend moest het fonds weer een paar gulden prijsgeven. “Ik heb er geen verhaal bij”, zei een verbaasde beurshandelaar. “Misschien zijn ze bezig met een nieuwe machine, ik weet het gewoon niet.”

Andere snelle stijgers van de afgelopen weken gingen vanochtend licht omhoog. Verzekeraar Aegon steeg 1,50 gulden op 248,20 en Akzo noteerde twee dubbeltjes hoger op 441,70.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten iets gestegen. In Amsterdam verscheen een notering van 2,0665 gulden, een kwart cent meer dan de slotkoers van 2,0640 gisteren.

NEW YORK De aantrekkende koersen van technologiefondsen zetten gisteren de toon op Wall Street. De Dow Jones-index kwam daardoor 75,98 punten hoger uit op 8643,12, een nieuw record. Het vorige record van 8594,83 dateerde van 3 maart. De omzet bedroeg 635 miljoen stukken.

Naast de technologiefondsen waren tal van andere fondsen in trek, zoals Merck, AT&T en Travelers. Dat gold ook voor financiële waarden, met Wells Fargo, Chase Manhattan en Citicorp als gangmakers.

In de een dag eerder nog impopulaire technologiehoek zorgden softwareproducenten zoals Microsoft voor de grootste uitschieters. Internet-achtige fondsen ging het aanvankelijk ook voor de wind, maar daar kwam de klad in na een voorspelling van een analist over flinke koersschommelingen van dit soort fondsen bij gebrek aan uitstaande aandelen.

TOKIO In Japan boekte de dollar tegenover de Japanse yen een behoorlijke koersstijging van 127,55 yen tot 128,65 yen. Dat had te maken met de arrestatie van een hooggeplaatste functionaris van de Japanse centrale bank op verdenking van corruptie. Deze affaire drukte ook de aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio. De Nikkei-index daalde met 226,68 punten (1,3 procent) tot 16.756,14.

In Hongkong sloot de Hang Seng-index 2 procent hoger en de aandelen in Zuid-Korea wonnen gemiddeld 1 procent. Op de beurs van Hongkong was luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific de grote verliezer. De maatschappij is vorig jaar ernstig getroffen door de financiële crisis in Azië. De vogelgriep leidde bovendien tot een forse vermindering van het toerisme.