Verdwaalde remake komedie uit 1947

The Preacher's Wife. Regie: Penny Marshall. Met: Whitney Houston, Denzel Washington, Courtney B. Vance, Gregory Hines, Lionel Richie. Uitgebracht op huurvideo door Touchstone Home Video.

Het aardigste dat er over The Preacher's Wife te vertellen valt is de onverbloemd ouderwetse signatuur van het scenario, over mensen van goede wil die met een beetje hulp van boven rond Kerstmis zichzelf weten te hernemen. Toevallig is dat niet, want de door Penny Marshall (de maakster van Big en Awakenings) geregisseerde film is een remake van The Bishop's Wife (Henry Koster, 1947). Daarin zond God de engel Dudley (Cary Grant) naar een geestelijke in geloofscrisis (David Niven) en werd tot overmaat van ramp diens vrouw (Loretta Young) verliefd op de geslachtsloze helper.

Het is al niet eenvoudig zo'n lichte komedie met moralistische ondertoon naar de jaren negentig te verplaatsen, maar de geloofwaardigheid wordt nog zwaarder op de proef gesteld door de handeling te situeren in een zwarte achterbuurt van een grote stad. Op een enkel bijrolletje na komen er in The Preacher's Wife uitsluitend Afrikaans-Amerikaanse acteurs voor. Er wordt wel eens een winkel beroofd of een jonge parochiaan gearresteerd, maar een enkel herderlijk woord van de plaatselijke pastor (Courtney B. Vance) lijkt genoeg om een van de kudde afgedwaald schaap weer in het gareel te krijgen. Een groter probleem vormt het geldgebrek voor de reparatie van de verwarmingsketel en de huwelijkscrisis van de geestelijke, die het veel te druk heeft om zijn vrouw (Whitney Houston) voldoende aandacht te schenken. Het godsgeschenk van de hemelse bezoeker (Denzel Washington) wordt dan ook vooral door haar in dank aanvaard.

The Preacher's Wife was een hit in Amerika en kreeg een Oscarnominatie voor de muziek van Hans Zimmer. Die populariteit moet vooral te maken hebben met de sterstatus van zangeres Houston in haar derde filmrol. Zorgvuldig mag ze om de zoveel minuten in de kerk een gospelnummer te berde brengen, maar de film mist de muzikale charme van Whoopi Goldberg in Sister Act. De brave Houston wordt ook nog eens gespaard voor de onkuisheid van haar gedachten: een voor Washington bestemd liefdesliedje wordt voor alle zekerheid in de montage doorsneden met beelden van haar wettige echtgenoot Vance.

De late uitbreng op video geeft al aan dat er in Nederland geen gouden bergen verwacht werden van deze fletse formulefilm. De fans van Whitney Houston worden zo toch nog bediend, en krijgen een gastoptreden van Lionel Richie op de koop toe.

    • Hans Beerekamp