Utrechts museum wil kunst op de daken

UTRECHT, 11 MAART. Het Utrechts Centraal Museum wil volgend jaar de openluchttentoonstelling 'Utrecht panorama 2000' organiseren, waarbij de kunstwerken vanaf de Domtoren zijn te bezichtigen. De objecten zullen op pleinen en daken van gebouwen worden geplaatst, zodat ze een bijdrage leveren aan het Utrechtse panorama.

Het museum wil twintig kunstenaars laten deelnemen, maar dat aantal is onzeker. De kosten bedragen 4,5 miljoen gulden en daarvan zou 2,5 tot 3 miljoen gulden door het bedrijfsleven gesponsord moeten worden. Tot nu toe is een bedrag van ruim 1,5 miljoen gulden toegezegd. De gemeente heeft ruim 700.000 gulden gereserveerd, terwijl ook nog bijdragen van hogere overheden worden verwacht. Het college van B en W beraadt zich nu op het voorstel. De keus is meer geld of een soberder opzet. Maar als er te veel gesnoeid moet worden in het concept “is het de vraag of het dan nog interessant genoeg is”, aldus een woordvoerder van de gemeentelijke dienst culturele zaken.

In totaal veertig kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn benaderd, onder wie Wim T. Schippers, Pipilotti Rist en Ilya Kabakov. De verwerking van de bezoekers is nog een vraagstuk. De Domtoren (112 meter) kan geen grote aantallen tegelijk verwerken, omdat passeren in de toren vrijwel onmogelijk is. In 1984 was de Dom ook al 'kunstobject' ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de Utrechtse universiteit. Op initiatief van ruimtevaart-fan Chriet Titulaer was een reusachtige afbeelding van een raket tegen de toren geplaatst. Bezoekers konden toen met een bouwlift langs de Domtoren naar boven. Bij Panorama 2000 zullen de kunstwerken ook vanaf andere hoge gebouwen te zien zijn, verzekert de woordvoerder.

De tentoonstelling is gepland van mei tot oktober volgend jaar. Het museum, dat wegens verbouwing tot eind 1999 is gesloten, kan zich zo toch aan de buitenwacht presenteren. In 1991 organiseerde het museum de buitententoonstelling 'Nachtregels'. Op tal van plekken in de stad werden dichtregels verbeeld. Enkele ervan maken sindsdien deel uit van het stadsbeeld, zoals de uithangborden van de Amerikaan Allen Ruppersberg in de Korte Smeestraat.