Turkse minister wil niet naar Bonn

ANKARA, 11 MAART. De Duits-Turkse relaties zijn gisteren verder onder druk gekomen met de annulering van een bezoek aan Bonn door de Turkse minister van Arbeid, Nami Cagan.

Volgens Cagan had zijn Duitse ambtgenoot, Norbert Blüm, slechts tijd voor een korte ontmoeting, terwijl hijzelf juist een diepgaande discussie over de twee miljoen Turken in Duitsland wilde voeren. Turkse kranten brachten de agendaproblemen van Blüm in verband met een uitspraak van de Turkse premier, Mesut Yilmaz, van vorige week waarin deze de uitbreiding van de NAVO en de Europese Unie naar het Oosten vergeleek met Hitlers oostwaartse expansie om 'Lebensraum' te scheppen voor het Duitse volk. Volgens de krant Hürriyet had Blüm als reactie op deze uitspraak, die in Duitsland zeer slecht is gevallen, minder tijd vrijgemaakt voor Cagan. Blüm heeft de actie van zijn Turkse collega “onbegrijpelijk” genoemd. (AP)