Terlouw vraagt om meer opvang asielzoekers

DEN HAAG, 11 MAART. Staatssecretaris Schmitz heeft voormalig minister J. Terlouw (Economische Zaken, D66) gevraagd om gemeenten te benaderen meer asielzoekers op te vangen.

De bewindsvrouw heeft dit gisteren in de Tweede Kamer verklaard. Terlouw moet vooral de gemeenten gaan benaderen die “niet of zeer onvoldoende meewerken”, aldus Schmitz. De opvangcentra voor asielzoekers zitten al enige weken overvol. De onverwachte grote aantallen asielzoekers uit Noord-Irak en Afghanistan hebben het ministerie van Justitie voor problemen gesteld. Het departement had voor 1997 gerekend op circa 25.000 asielzoekers, maar uiteindelijk vroegen ruim 34.000 mensen asiel aan. Schmitz zei gisteren dat de toestroom in de eerste twee maanden van dit jaar iets is teruggelopen.