Sneeuwjachten in Iowa

Foto: DES MOINES - Sneeuwjachten veroorzaken een kilometerslange file in de buurt van Des Moines in de Amerikaanse staat Iowa. Als gevolg van de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen zijn honderdduizenden mensen in het Midden-Westen van de Verenigde Staten verstoken van elekriciteit. Het verkeer ondervindt veel hinder van de sneeuw en van omgewaaide bomen. Op het vliegveld van Cleveland slipte een vliegtuig bij het opstijgen. Er vielen geen slachtoffers.

De zuidelijke staten Alabama, Georgia en Louisiana werden het afgelopen weekeinde getroffen door zware regens die overstromingen veroorzaakten. In de stad Albany, waar de rivier de Flint buiten zijn oevers trad, zijn gisteren 5.000 mensen geëvacueerd. Het noodweer in de VS heeft aan ten minste acht mensen het leven gekost.

Hoewel sneeuwstormen en lage temperaturen in deze tijd van het jaar vaker voorkomen in de noordelijke staten, kwamen ze dit jaar als een verrassing. De VS beleven de op één na warmste winter van de eeuw. De relatief hoge temperaturen en het slechte weer worden in verband gebracht met het El Niño, een warme golfstroom in de Stille Oceaan. (AP, AFP)