Rellen in hoofdstad; Pinochet als lid senaat geïnstalleerd

VALPARAISO, 11 MAART. De Chileense oud-dictator Augusto Pinochet is vandaag geïnstalleerd als lid van de Chileense senaat. Gisteren trad de 82 jaar oude generaal terug als opperbevelhebber van de Chileense strijdkrachten.

Generaal Pinochet stond van 1973 tot 1990 aan het hoofd van een militair regime dat Chili met harde hand regeerde. Hij kwam aan de macht door een bloedige staatsgreep, waarbij de toenmalige, socialistische president Salvador Allende om het leven kwam. Tijdens de dictatuur die daarop volgde, werden volgens officiële cijfers 3000 mensen gedood. In 1990 trad Pinochet terug als staatshoofd.

De oud-dictator werd gisteren in de militaire academie van Santiago gehuldigd door duizenden militairen en genodigden. De tot tranen geroerde Pinochet verdedigde zijn coup met de woorden dat Chili in 1973 “op de rand van zelfdestructie stond”. Pinochet vervolgde: “Het leger kan nu trots zeggen: missie volbracht”.

Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen braken gisteren direct na de terugtredingsplechtigheid onlusten uit in Santiago. Enkele honderden tegenstanders van Pinochet trokken door de straten van de hoofdstad. De politie trad hard op en arresteerde 48 mensen.

Tegenstanders van Pinochet hebben kritiek op de regering, omdat deze niets doet om Pinochets benoeming tot senator te voorkomen. President Eduardo Frei, een uitgesproken tegenstander van de oud-dictator, verklaarde machteloos te zijn in deze zaak. De centrum-linkse regering beschikt niet over een meerderheid in parlement die groot genoeg is om de grondwet te wijzigen. De regering heeft al eerder aangegeven Pinochets senaatszetel “een redelijke prijs” te vinden voor de terugkeer naar de democratie.

Pinochet geniet nog altijd brede steun in de strijdkrachten. Vrijdag noemden de 45 generaals van het Chileense leger hem een “opperbevelhebber met grote verdiensten”. Deze verklaring wordt gezien als een politieke steunbetuiging aan de generaal.

Pinochet heeft recht op de senaatszetel op basis van de door hemzelf geredigeerde grondwet uit 1980. Deze bepaalt dat een president die ten minste zes jaar in functie is geweest, na zijn terugtreden aanspraak kan maken op een levenslange zetel in de senaat. De parlementaire onschendbaarheid die hieraan verbonden is, maakt het moeilijk de vroegere dictator aan te klagen danwel te vervolgen.

De dochters van Pinochets voorganger, generaal Carlos Prats - die in 1974 in Argentinië werd vermoord - hebben gisteren aangekondigd Pinochet te zullen aanklagen. Ze verdenken hem van betrokkenheid bij de moord op hun vader.

In het Chileense Congres is gisteren een wetsvoorstel gepresenteerd dat een parlementair onderzoek mogelijk moet maken naar de eigendommen die Pinochet verwierf in zijn tijd als opperbevelhebber.

Pinochets opvolger, generaal Ricardo Izurieta, geldt als iemand zonder politieke ambities. Hij maakte geen deel uit van Pinochets regering. (AP, AFP, Reuters)