Paars in hoofdstad nu onzeker

AMSTERDAM, 11 MAART. Voortzetting van de paarse coalitie in Amsterdam (PvdA, VVD, D66) lijkt na de eerste collegeonderhandelingen van gisteravond onwaarschijnlijk geworden. D66 voelt hier gezien het grote verlies niet voor en ook voor de PvdA is het “geen automatisme”. De VVD wil wel door met paars.

De PvdA zal de komende dagen een keuze moeten maken tussen een centrum-links college met GroenLinks, D66 en CDA of een college met alleen de VVD. Bij de laatste optie zou het college slechts op een kleine meerderheid in de raad kunnen rekenen. “Luchthartig een goede partner aan de kant zetten, dat doe je niet zomaar”, zei wethouder G. ter Horst (PvdA) na afloop van de eerste openbare onderhandelingen voor een nieuw college.

“Zonder de VVD verder gaan, dat zou landelijk consequenties kunnen hebben”, aldus Ter Horst. “Maar het zal niet de eerste keer zijn dat we in Amsterdam voorloper zijn.” PvdA-leider Van der Aa hield zich hierover op de vlakte.

De kiezer heeft het de PvdA in Amsterdam niet gemakkelijk gemaakt om een nieuw college te vormen. De huidige paarse coalitiepartners PvdA en VVD kregen er bij de verkiezingen van vorige week een zetel bij en gingen respectievelijk naar vijftien en negen zetels, maar D66 verloor zoals overal fors (van acht naar vier). Daarom is voor de PvdA voortzetting van paars geen automatisme, zei PvdA-lijsttrekker J. van der Aa. D66 sneed zelf voorlopig ook de weg naar paars af. “Wij zien op dit moment geen mogelijkheid om tussen de PvdA en VVD nog iets van een eigen geluid te laten horen”, aldus lijsttrekker J. van der Giessen. In het geval van een centrum-linkse coalitie ligt dat volgens haar anders.

De PvdA wilde eerst met GroenLinks (zeven zetels) en VVD gaan onderhandelen, maar GroenLinks-fractievoorzitter F. Köhler blokkeerde dat. De verschillen tussen zijn partij en de VVD zijn volgens hem te groot. Hij stelde een centrum linkse coalitie voor. D66 en CDA (drie zetels) zien hier ook wel wat in.