Oppositie groeit tegen Vendex' bod op KBB

De wrevel over de verdeling van de voordelen van Vendex' recente overnamebod op KBB groeit. De tegenstand lijkt al aanzienlijk groter dan de 20 procent waar de VEB gisteren over repte.

AMSTERDAM, 11 MAART. Details wekten de eerste wrevel. De krantenfoto van de bijna gestrekt liggende topman van KBB na de aankondiging van de overname door Vendex maakte wel een heel zelfvoldane indruk. En dat bij een “kruideniersbod” van 145 gulden op de aandelen van KBB, een prijs waarin een overnamepremie van niet meer dan 15 procent was verwerkt.

De combinatie van de warenhuizen (Bijenkorf, Hema) en de speciaalzaken (Praxis) van KBB met de V&D's van Vendex en een scala speciaalzaken (van America Today tot de Kijkshop) was voor de consumenten overrompelend, maar voor de professionele beleggers juist een van de argumenten om aandelen KBB te kopen. De attractie van aandelen KBB? Een achterblijver in de Nederlandse winkelstraten, met prachtig vastgoed en de nodige potentie, gezien de koopwoede onder de consumenten. Het was wachten op een financieel herstel en op het slagroom op het taartje: een overnamebod.

De wrevel werd de dagen na de overname-aankondiging nog eens extra gevoed. Een van de grote beleggers in KBB, ex-directeur drs. P. de Ridder, die via een beleggingsmaatschappij vijf procent van de aandelen controleert, was niet uitgenodigd voor een aparte presentatie over de (financiële) logica van het bod. Foutje. De beleggers die wel waren uitgenodigd kregen een presentatie van Vendex' eerste man J. Hessels. De interim-topman van KBB, A. Maas, die in de ogen van de KBB-beleggers juist “hun” belangen zou moeten verdedigen, was niet aanwezig.

De reactie van de financiële markt versterkte in de dagen daarna het gevoel dat de voordelen van de overname niet eerlijk verdeeld waren tussen de aandeelhouders van KBB en die van Vendex. In drie jaar tijd denkt Vendex zo'n 80 miljoen gulden extra te verdienen door de samenvoeging van de twee giganten. De koerssprong van de aandelen van Vendex was zo groot, dat sommige grote beleggers in KBB zich bijkans een beetje bekocht begonnen te voelen. De grote beleggers zijn een zeer gemêleerd gezelschap. De grootste aandeelhouder is bank en verzekeraar ING, met een belang van bijna 10 procent. ING geldt als een aandeelhouder die bij eventuele onvrede over het directiebeleid van een onderneming waarin wordt belegd, kiest voor stille diplomatie.

De nieuwkomers onder de grootaandeelhouders KBB, die op een financiële ommekeer en wellicht op een bod speculeerden, zijn uit een ander hout gesneden. Hun gesteun en gekreun over de prijs werd gisterochtend verwoord door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die ongeveer 20 procent van de KBB-aandelen vertegenwoordigt en een hogere prijs eist.

De VEB, die niet wil zeggen welke beleggers in de groep zitten, wijst op verschillende elementen die een hogere prijs rechtvaardigen. Allereerst de extra waarde in het vastgoed (bijna 600 miljoen gulden, op basis van taxaties van begin 1997). De verwachte verbetering van het resultaat na de vorig jaar ingezette reorganisatie. En de voordelen van de samenvoeging over drie jaar van 80 miljoen gulden, die aan de Vendex-aandeelhouders toevallen.

Wie zitten in de groep van de VEB? In elk geval verzekeraar Delta Lloyd. Hoogstwaarschijnlijk ook de beleggingsmaatschappij die investeerder De Ridder vertegenwoordigt, alsmede een beleggingsclubje rondom Adri S., een van de hoofdverdachten in het beursfraudeschandaal. De aanwezigheid van S. schrikt naar verluidt andere grote beleggers af om zich te nadrukkelijk te afficheren met deze groep. Ook de Philips Pensioenfondsen, die tenminste vijf procent van de aandelen bezitten, zijn ontevreden, maar zullen zich rechtstreeks tot Vendex wenden. Verder heeft het Shell pensioenfonds een aandelenbelang dat iets onder de vijf procent ligt. Onder de grens van vijf procent hoeven beleggers hun bezit niet te melden.

De tegenstand tegen het bod lijkt daarmee aanzienlijk groter dan de twintig procent die de VEB gisteren naar buiten bracht doet vermoeden. De leden van de groep waarvoor de VEB als woordvoerder optreedt hebben zich schriftelijk tegenover elkaar verbonden om hun effecten niet tegen het huidige bod aan te bieden. Inclusief de andere, ongecommitteerde dwarsliggers bestaat er nu een blokkerende minderheid die eenderde van de aandelen bezit. Met zo'n minderheid kunnen de noodzakelijke statutenwijzigingen bij KBB worden getorpedeerd.

Wat gaat er verder gebeuren? Op korte termijn niet zo veel, verwachten insiders. Over een maand verschijnt het officiële biedingsbericht voor het bod met de meest actuele informatie over de gang van zaken bij KBB. Vlak voor de publicatie daarvan wordt het fiat van de Europese Commissie voor de fusie verwacht.

Vervolgens wordt het een pokerspel van Vendex-topman Hessels en zijn juridische en financiële adviseurs met de beleggersgroep. Op de beurs bestaat, gezien het koersverloop van de aandelen KBB, nog het nodige ongeloof over de kans van slagen van de oppositie.

    • Menno Tamminga