Minimaal 2 jaar garantie EU-producten

STRAATSBURG, 11 MAART. Op alle consumptiegoederen moet in de Europese Unie voortaan een wettelijke garantie van minimaal twee jaar gelden. Verkopers hoeven defecte apparaten niet automatisch te vervangen, maar mogen eerst reparatie aanbieden. Een geschillencommissie moet oordelen over problemen tussen consument en detailhandel.

Het Europees Parlement volgde gisteren op hoofdlijnen een voorstel van Europees commissaris Bonino (consumentenzaken). Bonino wilde in eerste instantie de consument te allen tijde het recht geven op vervanging van defecte apparatuur. Het parlement vreest dan echter grote verspilling en milieuproblemen en verlies van duizenden banen in de reparatiesector.

Het EP volgde een voorstel van de Duitse socialiste Kuhn om de bewijslast om te keren. Als een product het binnen zes maanden begeeft, moet de handelaar aantonen dat dit niet het gevolg is van productiefouten.

De regeling is vooral van belang voor consumenten die een product kopen in een andere EU-lidstaat of hebben aangeschaft bij een handelaar die gestopt of failliet is. De fabrikant of importeur dient dan de garantie over te nemen. Na overleg tussen de EU-bewindslieden mag het parlement nogmaals over de garantieregeling oordelen. Deze zou vanaf 2000 in werking kunnen treden. (ANP)