Kohl: acht jaar ECB-topman

MÜNCHEN, 11 MAART. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl ziet niets in het opsplitsen van de eerste termijn van de president van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij vindt dat onzinnig en in strijd met het Verdrag van Maastricht.

Al geruime tijd gaan geruchten dat de strijd tussen de Nederlander Duisenberg en de Fransman Trichet om de ECB-topfunctie zou kunnen worden opgelost via het in tweeën knippen van de ambtstermijn van acht jaar. De regeringen in Bonn en Parijs zouden het daarover eens zijn geworden. Maar Kohl zei gisteren tijdens een bijeenkomst met werkgevers in München er niets van te willen weten. “Ik begrijp niet waar die geruchten vandaan komen, en degene die ze verspreidt, heeft het verdrag niet gelezen”, zei Kohl, die zich niet eerder zo duidelijk over de kwestie heeft uitgelaten. “Geen weldenkend mens kan verwachten dat de nationale parlementen tot nieuwe onderhandelingen besluiten en vervolgens een nieuw verdrag bekrachtigen om acht jaar in vier jaar te veranderen. Dat is onzinnig.” (AFP, ANP)