Koers meer dan verdubbeld; Beursgang van C/tac wordt groot succes

AMSTERDAM, 11 MAART. De introductie van het nieuwe fonds C/tac op de Amsterdamse effectenbeurs leek vanmorgen een uitslaande brand. Voordat het aandeel, uitgegeven op een koers van 21 gulden, vanmiddag in de officiële notering zou komen gaf de handel een adviesprijs van 45 gulden af.

ING Barings, dat de plaatsing van in eerste instantie 1,7 miljoen aandelen in het kleine automatiseringsbedrijf begeleidt, werd gisteren overspoeld met aanvragen. De bank ontving ruim twintig maal zoveel aanvragen. Op basis van die interesse had ze ongeveer een miljard gulden uit de markt kunnen halen. Bijna 1,5 miljoen aandelen zijn afkomstig van de eigenaren. Daarnaast worden 238.000 nieuwe stukken geplaatst.

ING Barings presenteerde C/tac afgelopen maandag aan de pers. Toen werd bekendgemaakt dat de onderneming op 18 maart naar de NMAX zou gaan, voor een prijs tussen 18 en 21 gulden per aandeel. Al één dag later maakte de bank bekend dat inschrijving én notering een week vervroegd zouden worden wegens de overweldigende belangstelling.

Een woordvoerder van de bank gaf twee verklaringen voor de grote animo: “Het beursklimaat is overweldigend en de omvang van de transactie is bescheiden.” Later in de week wordt bekend of inderdaad meer aandelen dan aangekondigd worden uitgegeven, om de koers te stabiliseren. Gezien de grote vraag lijkt zo'n greenshoe-optie vrijwel zeker.

C/tac verdubbelde in 1997 zijn omzet van 8,2 miljoen naar 16,3 miljoen gulden. De winst vervijfvoudigde tot 2,2 miljoen gulden.

Hightech-fondsen zijn bijna niet aan de slepen op de Amsterdamse beurs. De honger naar meer liet de koers van beursnieuweling Unit 4 binnen enkele dagen met 100 procent stijgen.

Vandaag opende ook de inschrijving op aandelen AXA Stenman. De introductieprijs ervan ligt tussen 42 en 46 gulden. De fabrikant van hang- en sluitwerk en fietsaccessoires herplaatst maximaal 1.250.000 nieuwe aandelen, waarop beleggers tot 23 maart kunnen inschrijven.

Behalve op de herplaatste aandelen kan er ook worden ingeschreven op 125.000 aandelen van verkopende aandeelhouders. De beursgang, die zakenbank MeesPierson begeleidt, moet versnelde groei mogelijk maken.

In 1996 begon het bedrijf uit Veenendaal, vooral bekend van de AXA fietssloten, al een joint venture in Polen. Een andere reden voor de gang naar Beursplein 5 is om met een aandelenoptieplan de directieleden en het middenmanagement aan zich te binden.

AXA voerde vorig jaar de nettowinst met 44 procent op tot 8,1 miljoen gulden. De 97-jarige fabrikant was in 1997 goed voor een omzet van 885,2 miljoen.