Irak vraagt VN spreekverbod voor inspecteurs

NEW YORK, 11 MAART. De Iraakse regering heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties gevraagd inspecteurs van de VN-wapencommissie UNSCOM verder te verhinderen publieke uitspraken te doen over hun werk in Irak en overtreders te bestraffen.

In een scherpe brief aan secretaris-generaal Kofi Annan verwijst de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Sahhaf, naar een belofte die Annan Irak vorige maand zou hebben gedaan tijdens zijn besprekingen in Bagdad. Een woordvoerder van de secretaris-generaal zei gisteren dat de brief nog wordt bestudeerd. Hij voegde eraan toe dat Annan Irak niets heeft beloofd, maar wees erop dat er een gedragscode is die het onthullen verbiedt van vertrouwelijke informatie die door de inspecteurs is opgediept. (AP, Reuters)