ING koopt deel van Duitse Kreditbank

AMSTERDAM, 11 MAART. Bank en verzekeraar ING koopt voor een bedrag van omgerekend 300 miljoen gulden een minderheidsparticipatie van 49 procent in een Duitse vakbondsbank die op een vergelijkbare manier werkt als de Postbank in Nederland. ING maakte de overname gistermiddag bekend.

De Nederlandse financiële groep neemt het belang in de Allgemeine Deutsche Kreditbank, die gevestigd is in Frankfurt. Volgens ING is deze bank, die onder het motto werk 'Ihre Bank zu Hause', de marktleider in het segment van thuisbankieren in Duitsland. ING betaalt 270 miljoen mark voor zijn nieuwe participatie. Van de aandelen blijft 51 procent in handen van de huidige eigenaar, de beheermaatschappij van financiële belangen van de Duitse vakbonden, BGAG.

De expansie in Duitsland is de eerste poging om het concept van thuisbankieren van de Postbank ook elders in Europa te introduceren. ING is vorig jaar in Canada met een vergelijkbare aanpak gestart. Bankiers en financiële consultants verwachten dat de introductie van de euro in 1999 de nationale bankenmarkten zal laten samensmelten. Door de introductie van de euro vallen wisselkoersrisico's binnen de Europese en Monetaire Unie weg en kunnen banken vanuit de gehele regio producten op de massamarkt aanbieden. De snelste en goedkoopste manier is de inzet van telefonisch bankieren, aangevuld met reclame door middel van direct marketing (kranten- en tv-advertenties).

De Allgemeine Deutsche Direktbank is in 1965 opgericht. Bij de bank (230 miljoen mark eigen vermogen, 50 miljoen mark winst voor belastingen in 1997) werken 200 medewerkers. Het balanstotaal beloopt 6,1 miljard mark.

De Duitse markt voor bank-, verzekerings- en beleggingsprodukten is de grootste in Europa maar geldt als een van de moeilijkste markten voor buitenlanders.