Huurwoningen steeds langer leeg

DEN HAAG, 11 MAART. Bijna zestig procent van de woningcorporaties kampt met een toenemend overschot aan woningen. Vooral buiten de Randstad hebben corporaties al te maken met structurele leegstand, maar ook in de Randstad kost het steeds meer moeite om (woningwet-)woningen verhuurd te krijgen.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de landelijke koepels van woningcorporaties onder hun leden hebben gehouden. De Nationale Woningraad en het NCIV hebben gisteren de resultaten gepubliceerd tijdens de BouwRAI in Amsterdam. Hoewel de vraag naar goedkope huurwoningen is ingezakt, zegt 20 procent van de ondervraagde 130 corporaties geen grote problemen te verwachten. Zij gaan hun woningbestand aanpassen door woningen in een andere prijsklasse te bouwen: duurdere maar betere huurwoningen en koopwoningen. Als gevolg van de toegenomen welvaart stijgt de vraag naar dat soort woningen al geruime tijd aanzienlijk.

Een kwart van de corporaties overweegt ook meer woningen te gaan slopen dan zij tot voor kort van plan waren.

Veel bouwers op de 'Vinex-locaties', nieuwbouwgebieden rond een aantal grotere steden, smeren de realisatie van hun bouwplannen over een groter aantal jaren uit dan ze eerder voorzagen. Ook in bestaande stedelijke gebieden en in de grote steden passen de corporaties hun plannen aan: de bouwlocaties worden herzien en de woningen worden groter, beter en duurder. Ook geven veel corporaties er de voorkeur aan te gaan bouwen binnen bestaande woongebieden in plaats van in uitleggebieden en op 'Vinex-locaties'.

De provincie Groningen kende in 1997 de grootste leegstand: op elke duizend woningwetwoningen stonden er vijftien langer dan drie maanden leeg. In Zeeland was dat promillage zeven en in Friesland en Drenthe ongeveer vijf. Utrecht kent de minste leegstand (0,6 promille) gevolgd door Noord-Holland, Flevoland en Brabant (circa 1,5 promille).

In Zuid-Holland stond vorig jaar net als in Limburg ruim drie promille van de woningwetwoningen structureel leeg. Volgens de onderzoekers zullen er in 2005, als alle bestaande bouwplannen en de bouwcapaciteit zouden worden benut, zo'n 225.000 woningen in de sociale sector leeg staan.