'Hooligans lid van criminele organisatie'

AMSTERDAM, 11 MAART. De president van het gerechtshof in Amsterdam mr. J.H.F.J. Cremers vindt dat niet alle deelnemers aan de veldslag bij Beverwijk over “één kam mogen worden geschoren.” Hij zei dit vanmorgen voorafgaande aan de behandeling van het hoger beroep van de twee Feyenoord-supports, D. de C. en L.P. Een verklaring als deze aan het begin van een rechtszaak is ongebruikelijk.

De C. werd eerder door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens mishandeling van de Ajax-aanhanger Joos. L.P. kreeg wegens doodslag op Carlo Picornie een gevangenisstraf van vier jaar.

De zaak tegen C. werd aangehouden omdat op verzoek van zijn advocaat nog een aantal getuigen zal worden opgeroepen.

Uit de tenlasteverklaringen van beide Feyenoorders blijkt dat het OM hen opnieuw het lidmaatschap van een criminele organisatie wil aanwrijven. Bij de eerste behandeling in Haarlem liet de officier van justitie dit onderdeel vallen vanwege het feit dat het niet bewezen kon worden.

Volgens de president gaat het in deze kwestie om ernstige feiten. Maar hij wil onderscheid maken: “Er zijn er die weinig hebben gedaan. Maar bij bewezen verklaring van doodslag of poging daartoe zijn zware straffen te verwachten.”