Filmacteur Lloyd Bridges (85) overleden

ROTTERDAM, 11 MAART. In zijn huis in Los Angeles overleed gisteren op 85-jarige leeftijd filmacteur Lloyd Bridges.

De vader van acteurs Jeff en Beau Bridges kon bogen op een van de langste ononderbroken Hollywoodcarrières, tussen een debuut in 1941 en een late populariteit als ironische held van komische filmseries als Airplane! en Hot Shots! Was Bridges' verweerde uiterlijk aanvankelijk zeer geschikt voor bijrollen in westerns (hij was onder meer de assistent van sheriff Gary Cooper in High Noon, 1952), later leende zijn onverwoestbare mannetjesputterij zich voor komische creaties, zoals de alcoholische luchtverkeersleider in een persiflage op het rampenfilmgenre.

Aan het begin van de jaren vijftig bekende Bridges als coöperatieve getuige een kort lidmaatschap van de Amerikaanse Communistische Partij voor de Commissie voor on-Amerikaanse Activiteiten. Zijn loopbaan zou er niet door worden geschaad. Later speelde Bridges veel televisierollen en enkele rolletjes in films met zijn zoons, zoals Blown Away en Tucker: A Man and his Dreams.